Amazon využívá k platbě dluhopisy – komu tak platí?

V současnosti je svět investování otevřen takřka každému. Lidé dneska touží po tom, aby si jakýmkoliv způsobem mohli zvýhodnit své finance. Většinou se snaží investovat do něčeho bezpečného, protože právě bezpečnost je pro ně na prvním místě. Nechtějí totiž o své úspory přijít. V současné době se tak pouští hlavně do dluhopisů.

Dluhopisy jsou však oblíbené i u řady společností. Ty do nich však neinvestují, ale některé společnosti pomocí nich dokonce i platí. Jednou takovou společností je třeba Amazon – ten aktuálně zaplatil za Whole Foods právě dluhopisy.

Jakou částku dluhopisy nesly?

Společnosti Amazon dneska lidé znají hlavně díky zakladateli a majiteli této společnosti, kterým je Jeff Bezos. Ten byl dokonce nedávno prvním nejbohatším člověkem na zemi, ale teď poklesl na druhé místo. Právě Jeff se rozhodl, že Amazon nyní za akvizici texaského obchodního řetězce Whole Foods zaplatí pomocí emise dluhopisů, v nichž bylo zhruba 16 miliard dolarů (což je v přepočtu zhruba půl bilionu korun). Kdyby však zaplatil klasicky, vyšlo by to Amazon výhodněji – zaplatil by totiž pouze 14 miliard dolarů – ale což, v tomto světě je to milion sem, milion tam, nikdo to nepočítá.

Více informací o této dluhopisové, zajímavé transakci:

Tuto transakci Amazon emitoval v podobě dluhopisů celkem v sedmi tranších, které měly rozdílnou délku splatnosti. Průměrně se však jednalo zhruba o rozpětí od tří do čtyřiceti let s tím, že se výnosy těch desetiletých bondů pohybují kolem tří procent. Jednalo se tedy o poměrně solidní a hlavně i částečně výhodný obchod.

Amazon se tedy v tomto případě nemusí bát zadlužení stejně jako žádné jiné společnosti.

Tato společnosti je však známá i tím, že si bohužel hodně půjčuje. Jejich půjčky jsou však poměrně levné – půjčují si mnohem levněji než firmy v Rusku nebo v Číně.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.