Ceny nájmů rostou – studenti mají problém najít byt

Školní rok započal opět nevýslovně brzy. Studenti si mnohdy nestačili ani užít jejich volna. Najednou opět přišla ta studentská povinnost, která studenty nenechá v noci spát. Ovšem pokud šli teprve do prvního ročníku na vysokou školu, museli se potýkat s nepříjemným hledáním bytu. Jenže byty jsou aktuálně velice drahé, opět se ukázalo, že nájmy podle všeho výrazně stouply, což studentům znemožňuje vydat se na vlastní dráhu s přáteli.

Studenti se většinou kolejím vyhýbají, protože přece jenom mít svůj vlastní byt v pronájmu je mnohem lepší. Můžete si ho zařídit podle vlastních představ, nejste omezeni žádnými pravidly. Navíc koleje jsou často velice nepříjemné, co se týče zařízení. Jenže najednou nemají studenti na výběr – buď budou platit přehnaně vysoké nájmy, nebo musí svolit k bydlení na koleji (pokud tedy nechtějí každý den dojíždět i několik set kilometrů do školy).

Kde vzrostly ceny nájemného?

Nájemné výrazně vzrostlo hlavně v univerzitních městech. Nešlo však o pouhé stokoruny, ale bohužel se ceny zvýšily o několik tisíc korun, což si vysokoškolští studenti nemohou dovolit. Mnohým platí nájem rodiče, kteří si také nemohou dovolit platit tak vysoké nájemné, když ještě navíc platí školu jako takovou. Proto letos museli studenti zvážit takzvané bydlení na privátě, tedy na kolejích. O pronájmu bytu si letos opravdu mohli nechat jenom zdát.

Koleje jsou výhodnější hlavně, co se týče cen. Nájemné kolejí je mnohem přijatelnější a mnohdy se pohybuje o několik tisíc korun níž. I když jsou koleje nepříjemné, letos vážně neměli na výběr.

Nájmy vzrostly až o pětinu!

Nájmy se nám zvýšily opravdu o hodně – konkrétně až o pětinu. Studenty tak opravdu čekalo nemilé překvapení, když hledali nějaký alespoň trochu slušný byt do pronájmu. V některých městech dokonce ty dříve výhodnější byty o velikost 3+1 vzrostly o patnáct procent či o dvacet procent. Tyto větší byty byly opravdu vyhledávanější – jelikož se většinou chtělo několik studentů spojit. Jenže už se zdá, že výhodnější už není skoro nic.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.