Ceny zmrzliny porostou. Nemá je však kdo prodávat

Letošní léto se ponese ve znamení velkého množství brigád a drahé zmrzliny. Určitě jste postřehli, že se Českou republikou aktuálně prohání zaměstnanecká krize. Mnohé firmy se tak spoléhají na brigádníky, kteří by jim mohli na pár měsíců ulevit a zajistit plynulý chod podniku. Schopné pracovníky jsou dokonce ochotni platit zlatem (tedy spíše 150 korunami za hodinu). Bohužel i přes atraktivní nabídku se zatím brigádníci do firem nehrnou. Dokonce ani do té nejoblíbenější brigády, kterou bývá točení zmrzliny.

Když už jsme u té zmrzliny, člověk se na ni těší celé léto a letos zjistí, že bude mnohem dražší než obvykle. Zdraží zejména vanilková a čokoládová zmrzlina, což jsou příchutě řadící se k těm nejoblíbenějším.

Proč zmrzlina letos zdražuje?

Letošní zmrzlina by měla zdražit až o polovinu. Pro mnohé občany se tak stane nedosažitelnou. Pokud objevíte poměrně levnou vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu, jedná se o náhražky, které nejsou ani zdaleka tak dobré, jako kvalitní pravé a nefalšované příchutě vanilky a čokolády.

Možná se ptáte, co je toho důvodem. Důvodem je špatná úroda. Kakaové boby nepřinesly tolik bobů, jak se očekávalo, tudíž dodavatelé museli své kakaové boby zdražit. Tím došlo ke zdražení zmrzlin obecně. Co se týče vanilky, zde došlo k podobnému problému. I když úroda nebyla sice nejlepší, nemusela se ovlivňovat cena. Bohužel opět se objevili zloději, kteří pravidelně vanilku kradou. A také tedy došlo k rapidnímu zvýšení ceny dovozu, a tedy i konečné zmrzliny.

Bude někdo zmrzliny prodávat?

I kdybyste dostali na zmrzlinu chuť, otázkou je, jestli bude mít kdo zmrzlinu prodávat. Jak jsme zmínili, o pracovníky je nyní nouze a brigádníci se do manuálních prací zrovna nehrnou. Je však pravda, že točení zmrzliny je spíše oddechová práce, která by se brigádníkům mohla zamlouvat.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.