Češi a hypotéka – kolik jsme si doposud půjčili?

Každý z nás jednou dospěje do toho stádia, že se rozhodne koupit si svůj vlastní dům nebo byt. Do nynějška to bylo naprosto jednoduché – získat hypotéku – ale nyní už to tak jednoduché bohužel nebude. Do všeho se nám připletla Česká národní banka a banky jí ochotně vyšly vstříc, i když se obvykle dělají jenom jisté kompromisy. V případě zpřísnění podmínek v souvislosti s hypotečními úvěry se banky rozhodly naprosto přistoupit na doporučení České národní banky, a tak se hypotéky staly pro střední třídu takřka nedostupné. Zájem o hypotéku tedy nyní aktuálně klesá, ale to ani nevadí, protože během letošního roku jsme si sjednali pojištění za pěknou sumu peněz. O jak velkou sumu peněz se jednalo?

Nejlépe jsme na tom byli během letošního června, kdy se zaznamenal neobvyklý zájem o hypotéku a kdy padaly rekordy. V červnu skutečně o hypoteční úvěr zažádal rekordní počet lidí. Poté ale začala stoupat úroková sazba hypotéky a zájem začal klesat. To se promítlo hlavně na srpnu a září, kdy i statistiky ukázaly neustále se snižující zájem o hypoteční úvěry.

I když už konec léta a průběh letošního listopadu nebyl nic moc, přesto jsme si sjednali hypotéku za poměrně dost peněz. Pojďme si říct, o kolik se zhruba jednalo.

Dosáhli jsme skoro na 200 miliard korun!

Je to až neuvěřitelné, ale za zhruba devět, deset měsíců jsme byli schopni sjednat si hypotéky za zhruba 168 miliard korun. Dosáhli jsme tedy skoro na rovných dvě stě. Ještě jsou před námi ale dva měsíce, tudíž bychom na to kulaté číslo klidně mohli dosáhnout, nemyslíte? Pokud by se tak stalo, jistě by se překonal rekord! Zatím to vypadá, že se skutečně rekord překročí, ale už by zájem o hypotéku nesměl klesnout.

Jak velká je nyní úroková sazba?

Co se týče úrokové sazby hypotéky, aktuálně se jedná o poměrně přijatelnou výši. Průměrná sazba se totiž drží kolem rovných dvou procent.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.