Češi neinvestují, protože nechtějí riskovat

Většina z nás si spoří nějaké peníze stranou. Většinou si peníze spoříme proto, abychom si ušetřili nějaké peníze na horší časy, například na dobu, kdy se nám něco pokazí či kdy bude potřeba něco koupit, co by nám běžně zasáhlo do rodinného rozpočtu. Pokud si také šetříte, je načase své úspory investovat. Mnoho národů a zemí své úspory automaticky investuje, díky čemuž úspory neustále rostou a těší se velkému zvýhodnění. O Češích se bohužel nedá říct to, že by své peníze investovali.

Češi jsou národ, který chce mít stále víc a víc peněz. Jenže místo toho, aby své úspory investovali, si je raději „skrblí“ doma pod polštářem, kde bohužel nedochází k žádnému zvýhodnění. V nedávné době probíhal průzkum, který se zabýval tím, jestli Češi spoří a pokud ne, tak proč. Výsledky vás rozhodně překvapí.

Raději budeme vydělávat méně, než abychom investovali

Z průzkumu vyplývá, že Češi by raději vydělávali méně, než aby riskovali tím, že budou investovat své úspory někam dál. Samozřejmě se našli i ti, kteří se snaží své úspory zhodnocovat. Většinou však volí tradiční produkty, jako je stavební spoření nebo důchodové připojištění. Ale díky těmto tradičním produktům, které jsou konzervativní, nedojde k takovému zhodnocení, k jakému by došlo, kdyby investovali například do zlata nebo umění. Do takových věcí se však Češi investovat bojí.

Co průzkum odhalil dál?

Z průzkumu vyplývá, že až čtyři pětiny lidí letos ještě chtějí investovat, ale bohužel se dává přednost nízkému riziku a zaručenějším výnosům. Ty jsou však díky nízkému riziku takřka mizivé. Podle odborníků by se Češi neměli bát a měli by vsadit na své štěstí. Vždyť ve světě investování platí, že čím více riskuješ, tím větší jsou tvé zisky. V ideálním případě by se mělo investovat do nemovitostí, ale to je poměrně drahá záležitost, na kterou nekývne každý.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.