Chcete si pořídit kočku? Kolik vás bude stát?

Pořídit si domácího mazlíčka je sice super, ale po finanční stránce to tak skvělé není. Domácí mazlíčky si kupujeme hojně, ale až po samotné koupi mazlíčka si uvědomíme, jak náročné to s ním bude. V případě, že zvažujete pořídit si třeba kočku, měli byste počítat s několika zásadními výdaji. Rozhodli jsme se vám tedy shrnout to nejdůležitější, co se koček týká.  

Veterinární klinika jako první místo, kam zamířit 

Poměrně draho vás vyjde návštěva veterinární kliniky. Sice očkování proti nemocem nejsou povinná, ale není to na škodu. Pokud však budeme brát v potaz pouze základní veterinární péči, ta vyjde na pět set korun ročně (chodí se dvakrát na odčervení, do toho spadá vakcína proti vzteklině a proti jiným podobným nemocem). Ceny dalších očkování se pohybují různě, některé začínají na sto padesáti korunách, jiná na pětistovce.  

Na veterinární klinice kočka musí podstoupit i kastraci (tedy nemusí, ale majitelé ji s kočkami podstupují). U kocourů je kastrace levnější, vyjde na šest stovek, u koček je to dražší záležitost pohybující se kolem patnácti stovek. Pokud si berete kočku  z útulku, musíte ji nechat celkově vyšetřit, a to vyjde do pěti set korun. Čip je možné zavést do tisícikoruny.  

Krmivo jako další položka 

Samozřejmě musíte investovat do krmiva, to však stojí různě. Cena se odvíjí od kvality a značky. Navíc každý chovatel kočky musí investovat do jiného krmiva, každá kočka upřednostňuje něco jiného.  

Investovat musíte také do vybavení 

A další položkou je samozřejmě vybavení. Pelíšek lze zakoupit i do tří set korun, kočičí toaletu seženete do pěti set korun, odstraňovač pachu vás vyjde na několik dalších stovek korun. Škrabadla najdete v obchodech v různé cenové relaci, ceny se pohybují od pěti set korun do dvou tisíc. Hračky jsou další položkou, ale už tou levnější. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.