Čína a její peníze investované do Volkswagenu

V poslední době se setkáváme s řadou novinek, které se však netýkají jenom ekonomiky, ale hlavně taky i kapitálového trhu, kde dochází k řadě novinek. Samozřejmě to není jenom o kapitálovém trhu jako takovém, ale v poslední době se potýkáme hlavně s novinkami v oblasti financí. Nemusí se však jednat jenom o zahraniční záležitosti, ale přesto je nutno vypíchnout jednu zahraniční perličku, která se jen tak neděje denně.

V současné době mají automobilky poměrně problém v tom, že jim chybí lidi. Jenže tento problém není dnes řešitelný, ale je to ve směs jediný problém, který automobilový průmysl tíží, protože jinak se mu poměrně daří. Například se daří hlavně automobilce značky Volkswagen, která se nyní může pyšnit tím, že výrobnou a celou společností zavoněly čínské peníze. Co se tedy chystá?

Čínští investoři opět na scéně

Není tomu poprvé, co v této společnosti zavoněly čínské peníze. Tato největší německá automobilka se už po několikáté setkává s tím, že o ni projevili svůj zájem Číňané. Dnes je tomu už podruhé, co se tak stalo. Objem byl přes půl miliardy eur, což je jednoznačně největší emise, kterou kdy jakýkoliv výrobce automobilů v historii automobilového průmyslu umístil na čínský trh.

Číňané však dlouhodobě projevují zájem nejen o tuto automobilku, ale také se chtějí dostat pod pokličku i jiným automobilkám. Samozřejmě do budoucna mají zákeřné plány, které se budou týkat hlavně odkoupení společností, ovšem to je dnes stále ještě spekulativní téma, nad kterým se snad ještě nemusíme pozastavovat.

Pár informací o Volkswagenu:

Tato německá automobilka se dnes řadí k těm největší automobilkám vůbec. Mezi lety 2011-2015 se stal právě Volkswagen největším emitentem korporátních dluhopisů v celé Evropě, což je opravdu úspěch! Ovšem poté následoval v roce 2015 emisní skandál a kapitálové trhy se najednou značně oddálily této společnost. Nebo že by se snad automobilka od trhu tenkrát dobrovolně odřízla? Kdo ví.

Loni se však tato značka oblíbených automobilů vrátila a touží podpořit a refinancovat svůj růst na největším trhu.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.