Co jsou to státní dluhopisy a proč je stát vydává?

Pokud jste chtěli v minulosti do něčeho investovat, možná jste narazili na takzvané státní dluhopisy. Dluhopisy obecně nejsou příliš riskantní investicí, bohužel se nedočkáte velkého zisku, spíše vás zisk z dluhopisů spíše nemile překvapí, jak nízký bude. Ostatně dluhopisy jsou pro začínající investory poměrně dobré, naučí se na nich, určitě je to větší zvýhodnění, než jaké jim slibují spořící účty. Vraťme se však ke státním dluhopisům. Co to vlastně je a proč je stát vydává? 

Proč stát vydává státní dluhopisy? 

Ptáte se, proč stát dluhopisy vydává? Je to naprosto stejné, jako když dluhopisy emituje firma. Stát zkrátka potřebuje vybrat hotovost za určitým účelem, a tak vydá dluhopisy a peníze za ně použije na danou věc. Většinou se vydávají dluhopisy proto, aby se investovalo do dalšího rozvoje státu, také se penězi z dluhopisů platí oprava infrastruktury nebo třeba se tím splácí státní dluh, který mimochodem neustále roste.  

Jaká je výnosnost státních dluhopisů? 

Pokud se rozhodnete investovat do státních dluhopisů, budete pravděpodobně velice zklamaní. Výnosnost státních dluhopisů je totiž opravdu velmi nízká. Zejména české dluhopisy jsou úročeny tím nejnižším úrokem na světě.  

Úroky se stanovují dle mnoha faktorů. Roli hraje například politická stabilita nebo také ekonomická stabilita státu.  

Jsou státní dluhopisy bezpečné? 

Dluhopisy, které vydává stát, patří vůbec k těm nejvíce bezpečným investicím. Právě nízké riziko je tím jediným lákadlem, proč investoři své peníze do dluhopisů od státu dávají, i když je úrok tak nízký.  

Kdo kupuje státní dluhopisy? 

Mezi ty, kteří investují do státních dluhopisů, patří zejména fyzické osoby, dále také občanská sdružení, nadace, nesmíme opomenout nadační fondy nebo veřejné vysoké školy, které také kupují státní dluhopisy.  

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.