Co stojí za růstem ceny zlata?

Investoři dnes mohou investovat do mnoha zajímavých věcí. Drtivá většina z nich volí podílové fondy nebo dluhopisy, dejme si však ruku na srdce – z takových investic nikdy nekápnou velké zisky nebo vysoké zhodnocení prvotní investice. Očekávat můžeme zhodnocení jen v rozmezí několika málo procent. Kromě dluhopisů a podílových fondů je však možné investovat i do komodit, ovšem je pravdou, že toto je už poněkud riskantnější investice, na kterou si řada investorů (zejména těch začátečních) netroufá.

Ve světě investic platí jedno pravidlo, a sice čím nebezpečnější investice, tím vyšší zhodnocení. Pokud zvolíte investici méně rizikovou, nemůžete počítat s tím, že zbohatnete. Podílové fondy nebo dluhopisy vás opravdu nedostanou mezi nejbohatší lidi světa. Spíše naopak. Pokud však budete investovat do trochu riskantněnšjích investic, třeba do komodit, neuděláte špatně.

Samozřejmě hodnota komodit neustále kolísá. Ukazuje se to například na zlatu, které má za sebou opravdu šílených pár měsíců, kdy cena zlata byla výrazně nízko. Nyní je však na své nejvyšší hodnotě za poslední půl rok, hodnota zlata se nedávno vyšplhala na 1300 dolarů za troyskou unci.

Co stojí za růstem ceny zlata?

Pokud se ptáte, co může za růst ceny zlata, máme odpověď. Tou odpovědí jsou hlavně změny v měnové politice Spojených států amerických, zde totiž dochází k růstu inflace. I neustále se blížící brexit má jistý podíl na tom, na jaké hodnotě nyní zlato je. Stejně tak se na výrazném růstu zlata podílí i ukončení výkupu aktiv Evropské centrální banky.

Zlato jako dříve neoblíbená komodita

Bohužel v minulosti to bylo tak, že zlato nebyla zrovna oblíbená komodita. Lidé si totiž mysleli, že je to komodita stejná jako všechny ostatní, tudíž že při zpracovávání přichází o svou hodnotu. Pravda je však naprosto jinde. Zlato se i při práci s ním neustále zhodnocuje, nepřichází o svou hodnotu ani tehdy, kdy se zmenšuje. Mnohdy je to právě naopak.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.