Jak nakládat s penězi? To učí světový bestseller

I když dnes lidé nevydělávají málo peněz, hlavním problémem je, že s penězi neumí zacházet, že s nimi velice špatně hospodaří. Pokud patříte k lidem, kteří neudrží peníze ve své peněžence nebo na bankovním kontu do konce měsíce a kteří tak musí přežívat z výplaty do výplaty, nabízí se otázka, co dělat jinak, jak si peníze udržet? To, jak nakládat s penězi, ostatně prozradí světový bestseller, kterého můžete znát pod jménem “Bohatý táta, chudý táta”. Jedná se o knihu, která byla vydávat ve více jak dvaatřiceti kopiích a která byla přeložena do více jak čtyřicet jazyků.  

Pokud jste knihu už četli, pak ji nemusíme zdlouhavě představovat. Jedná se o knihu, která vypráví příběh Kiyosakiho, tedy autora této knihy. On sám v knize popisuje zvyky a návyky bohatého a chudého otce. Zatímco chudý a zároveň jeho biologický otec je vzdělaným profesorem, bohatý otec jeho kamaráda vlastní několik podniků. On sám se pak zajímá o to, co dělá každý jinak a učí se z jejich činů a kroků.  

A z knihy zároveň vyplývá, jak se naučit nakládat s penězi. Prozraďme si pár fíglů a rad, které v knize najdete společně s dalšími tipy, jak si udržet peníze a jak s nimi nakládat, případně jak je navýšit.  

Nepracujte pro peníze, peníze musí pracovat pro vás 

To je jeden z mnoha výroků, o kterém si v knize přečtete. Zatímco chudý otec je zde symbolem muže, který pro peníze pracuje, bohatý otec se učí, jak peníze pracují, aby peníze mohly pracovat pro něj. Aby se člověk stal finančně zdatným, musí se každý člověk naučit jakési základy bankovnictví a investování či obchodního práva.  

Strach je tím největším nepřítelem 

To je další moudro, o kterém se můžete v knize dočíst. Strach je opravdu tím největším nepřítelem, to ostatně potvrzuje i sám spisovatel knihy. Zatímco chudý otec se rozhodl řešit všechno bezpečnou cestou bez rizika, bohatý otec tvrdí, že není ten nejlepší moudrý člověk, ale člověk odvážný. 

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.