Jaká banka emitovala hypoteční zástavní listy?

Hypotéka je aktuálně velice řešené téma, které se neustále omílá dokolečka. Přece jenom na povrch vyplývají stále nové a nové informace, které se týkají hlavně toho, jaká třída našeho obyvatelstva se dotkne či nedotkne šance mít svůj vlastní domeček. Přece jenom hypotéka je dnes podle všeho jenom otázkou peněz – banky se totiž pod nátlakem České národní banky rozhodly zpřísnit podmínky, které určovaly, kdo dostane hypotéku a kdo nikoliv.

Dnes už je všem jasné, že střední třída si na svůj vlastní domeček jen tak nedosáhne, pokud tedy nebude vydělávat čtyřicet až padesát tisíc měsíčně. Jenže takto vydělává jenom vyšší třída, proto se svého vlastního bydlení může dotknout jenom ona. Banky se tedy rozhodují, jestli se tedy starostem s hypotékami vyhnou či nikoliv. Některé dokonce nechtějí hypotéky vydávat.

Některé banky emitují hypoteční zástavní banky

Mnohé banky se dokonce rozhodují emitovat hypoteční zástavní listy. Jedná se například i o banku Equa bank, která vstoupila před nedávnou dobou na svůj vůbec první trh s emisemi hypotečních zástavních listů. Kapitálový trh je tedy díky tomuto poměrně plný novinek.

Nominální hodnoty každého listu jsou ze zhruba šesti milionové emise na částce deseti tisíc korun. Tyto listy mají stanovenou splatnost – jedná se konkrétně o tři roky. Úročeny jsou na více jak jedno procento. Což je poměrně výhodný úrok, pro který se to poměrně vyplatí.

Emise jako součástí programu

Tyto emise jsou součástí pětiletého programu společnosti Equa bank. Jedná se o investování v celkovém předpokladu sedm miliard korun. Toto vydávání dluhopisů a zprostředkovávání prodeje zaručuje banka ČSOB. Ta se mimo to stará i o administraci. Jedná se tedy o jakéhosi manažera této emise.

Ovšem nákup listů má i svou podmínku – je jím zřízení majetkového účtu v Centrálním depozitáři cenných papírů.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.