Jaká česká firma upsala své dluhopisy v Bulharsku?

Investování je v dnešní době poměrně běžná činnost, do které se hrnou nejen společnosti jako takové, které většinou investují do nejrůznějších startupů, které jim mohou pomoct, ale začínají velice hojně investovat i běžní občané, kteří tak chtějí dosáhnout zvýhodňování svých peněz. Je nutné poznamenat, že se dnes nejvíce vyplatí investovat do zlata či ropy. Ovšem ani dluhopisy nejsou špatné.

Ohledně dluhopisů se točí aktuální novinky ve světě investic. Například společnost Apple vydala miliardové zelené dluhopisy na kapitálový trh, což je pro kapitálový trh poměrně šok, který tu dlouho nebyl. Pokud bychom se však měli přesunout do České republiky, měli bychom zmínit společnost Energo-Pro, která se aktuálně upsala Bulharsku. Tedy ne doslova – upsala pouze své dluhopisy. A to nejen v poměrně nízkých částkách, ale jedná se o miliardy korun.

Kolik dluhopisy činily?

Jednalo se konkrétně o dluhopisy v hodnotě sto třiceti milionů eur, což je v přepočtu přesně tři a půl miliardy korun, které se rozhodla česká společnost Energo-Pro upsat Bulharsku. Na burze se zkrátka toto obchodování poměrně vyplatilo. Jedná se konkrétně o sedmileté dluhopisy, které rozhodně nebudou ztrátové, ale vynesou hotové jmění.

Kolik vynesou investorům?

Investoři si tak ročně přijde na tři a půl procenta z těchto upsaných dluhopisů. Peníze, které se získají z této emise, však společnost netouží rozdat nebo schovat či nějak uspořit, ale hodlá je použít pro svůj rozvoj, což je rozhodně skvělé využití získaných financí. Konkrétně se bude jednat o rozvoj distribučních sítí právě v Bulharsku.

Na tyto účely však nebude použita celá částka, ale část prostředků bude investována i do energetických aktiv nejen v Bulharsku, ale také v Turecku, Gruzii a taky Rumunsku.

Pro informaci: tato společnost je zde poměrně známá – v Bulharsku provozuje zhruba čtrnáct vodních elektráren a k tomu patří i k hlavním distributorům a prodejcům či dodavatelům elektrické energie v této zemi.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.