Jaké existují typy platebních karet

S platebními kartami přicházíme do styku dnes a denně. Sice ne všichni ještě vlastní platební kartu, ale lze říct, že drtivá většina lidí skutečně má vlastní platební kartu, se kterou provádí každý den nejrůznější finanční transakce. I když se s platebními kartami setkáváme dnes a denně, jen málokdo ví, jaké existují typy platebních karet. Proto si trochu rozšiřme obzory a prozraďme si, jaké typy platebních karet v současné době existují.  

Je třeba na úvod poznamenat, že je rozdíl mezi druhy a typy platebních karet. Pokud bychom měli hovořit o druzích platebních karet, zmíníme kreditní karty, debetní karty a podobně. Jestliže však máme mluvit o typech platebních karet, budeme hovořit pouze o třech věcech.  

Platební karty rozlišujeme podle typu. A dnes existují jen tři typy platebních karet. Jsou to karty embosované, karty elektronické a virtuální karty.  

Co jsou to embosované karty? 

Pokud bychom měli hovořit o embosovaných kartách, mluvíme o kartách, na jejichž povrchu jsou vystouplá písmenka. Jedná se většinou buď o debetní, nebo kreditní kartu. Embosovaná karta není hladká jako elektronická karta, některé údaje jsou psané reliéfním písmem. Díky této kartě tak můžeme platit na klasických mechanických terminálech. Lze tedy s těmito kartami platit i na místech, kde nejsou elektronické platební terminály.  

Co jsou to virtuální karty? 

Pak se také můžeme setkat s virtuálními kartami, což jsou karty, které jsou velice speciální a které vydává jen pár bank. Jedná se o karty, které jsou určené jenom pro placení na internetu. Karta neobsahuje žádný magnetický proužek ani čip, jediné, čím je vybavená, je číslo karty a kód CVC.  

Co jsou to elektronické karty? 

Třetím typem platebních karet jsou elektronické karty. Jedná se o neembosované karty, které jsou pravděpodobně nejběžnějším typem platební karty. Elektronické karty jsou vybavené jenom magnetickým proužkem nebo jenom čipem a abyste s nimi zaplatili, musí být dané místo vybavené elektronickým platebním terminálem.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.