Je tu koronakrize. Kam investovat své peníze?

Koronavirus se dotkl pravděpodobně každého z nás. Zatímco někteří přišli o práci, jiným se výrazně omezily jejich zisky. A zatímco někteří si spořili, jiní se rozhodli své naspořené úspory raději investovat, protože kdy jindy investovat než právě v krizi, po které vždycky následuje vzestup? 

V současné době trhy stále ještě kolísají a pravděpodobně ještě nějakou dobu kolísat budou. I když je to nyní na investičních trzích nejisté, přesto se vyplatí investovat, protože, jak již bylo zmíněno, po každé bouřce vyjde sluníčko, a tak to ostatně chodí i ve světě investování.  

Otázkou však je, kam investovat své peníze. Kam je v současné době koronakrize vhodné peníze investovat. Spořící účty jsou hloupostí, jelikož tam ztrácejí svou hodnotu díky inflaci. Proto se podívejme na opravdu přínosné možnosti, kam peníze investovat.  

Zkuste to s akciemi 

Během koronakrize zažívají akcie poměrně těžké časy. Klesají totiž až o desítky procent, jejich hodnota se mění ze dne na den. Na jednu stranu to může vypadat děsivě, na druhou stranu je to ideální příležitost. Například do akcií benzinových stanic se vyplatí investovat, případně se vyplatí vsadit na akcie ropy. Ropa se aktuálně potýká s velice nízkou hodnotou, ale její cena se zase zanedlouho vyšvihne nahoru, tím si člověk může být opravdu jistý jako ničím jiným.  

Odborníci se shodují na tom, že růst by mohly především akcie ze střední a také východní Evropy. O americké akcie zatím není zájem až tak velký, jelikož Amerika se stále ještě s koronavirem potýká a boj nemá úplně vyhraný.  

Zlato je značka ideál 

Odborníci se shodují v jednom, a sice že investice do zlata je zkrátka nejlepším krokem v jakékoli situaci. V ideálním případě by se zlato mělo skupovat ve chvíli, kdy ještě není jeho hodnota tak vysoká a kdy o něj není takový zájem. Se zvyšujícím se zájmem logicky roste i jeho cena. Zlato je však investicí i do budoucna, bude tu stále a vždycky bude hodnotné. Občas i jeho hodnota zakolísá, ale pak se opět vrátí do zelených čísel. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.