Kdo musí zaplatit solidární daň za rok 2018?

Opět se blíží začátek roku, který se každým rokem nese ve znamení daňového přiznání. Daňové přiznání je sice otrava, ale je to povinnost, na kterou by neměl žádný velký či malý podnikatel zapomenout, aby mu nenaskakovaly sankce za pozdní dodání. Kromě klasické daně z příjmů se také platí takzvaná solidární daň. Víte, na koho se solidární daň vztahuje?

Někteří Češi se pyšní až královskými příjmy. Vydělávají zkrátka ze svého fungujícího byznysu, jejich jméno je zároveň značkou. Pokud jsou však jejich příjmy nad limit, znamená to, že musí zaplatit zmiňovanou solidární daň. Tak to tedy platilo v minulosti. Nyní se může stát, že solidární daň budete platit i vy. Ano, i lidé s průměrnými příjmy budou muset solidární daň zaplatit.

Jak je to s platbou solidární daně

Solidární daň je stanovena na sedm procent a vztahuje se na příjmy ze závislé činnosti (tedy ze zaměstnání) a samostatné výdělečné činnosti, které činily více než 1 438 992 korun. Solidární daň tak musí platit všichni lidé vydělávající nad limit, nezávisle na tom, jestli se jedná o podnikatele nebo obyčejného zaměstnance.

Je nutné však upozornit na to, že solidární daň se neodvádí z nadstandardních příjmů z kapitálového majetku, také se neodvádí z pronájmu a ani z prodeje nemovitostí. Pasivní příjmy totiž nespadají pod solidární daň.

Solidární daň samostatně v daňovém přiznání

Solidární daň se počítá v daňovém přiznání. Pokud vaše roční příjmy činí nad zmiňovaný limit, musíte daňové přiznání podat, jelikož vám vznikla povinnost zaplatit solidární daň. A tu je nutné uvést v růžovém formuláři stejně jako klasické daně z příjmů.

Zatímco pro osoby samostatně výdělečně činné je to samozřejmost, pro zaměstnance, kteří vydělávají více než ostatní, to může být překvapující novinka, o níž doposud nevěděli.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.