Kryptoměny padají. Bublina praskla

Sledujete svět kryptoměn? Pokud ano, nemusíme vám říkat nic o tom, co se v tomto světě děje. I když kryptoměny fungují už opravdu mnoho let, největší boom kolem nich vznikl letos na jaře, kdy se do oběhu daly nové kryptoměny, o které byl najednou zájem. Zájem také vzrostl o obchodování s virtuální měnou, lidé najednou viděli obrovskou vidinu zisku, která však byla trochu zkreslená, ovšem na to přišli až později. Už tehdy se spekulovalo nad tím, že se jedná jen o bublinu na trhu, která dříve nebo později praskne. Většina odborníků se přikláněla k názoru, že tato domněnka je mylná, ale dnes se ukázalo, že se jednalo o domněnku, která se naplnila. Kryptoměny začaly padat.

Samozřejmě je nutné říct, že se jedná o investiční trh – kryptoměna je jen jedna velká investice a u investic je všeobecně známé, že jednou jsou nahoře a jednou dole. Je sice možné, že se kryptoměny zase zvednou a budou opět za výhodný kurz, ale nyní je to na kryptoměnovém trhu kalamita.

Výprodeje nabírají rychlost

I trh s kryptoměnami se nyní ocitl ve výprodejích. Dalo by se říct, že zdejší výprodeje nabírají na rychlosti. Například klesla i cena nejznámější a nejobchodovanější kryptoměny, a tou je Bitcoin. Za posledních pár dnů se dostala dokonce pod hranici pěti tisíc dolarů za kus, a to je doslova skandál. Díky neuvěřitelnému poklesu hodnoty této kryptoměny se trh s kryptoměnami potýká s propadem celkové tržní hodnoty vydaných Bitcoinů. Propad je až o 250 miliard dolarů.

Bitcoin však není jediná kryptoměna, která se potýká s enormním propadem.

Proč kryptoměna takto propadla?

Bohužel nelze přesně říct, co stojí za propadem této kryptoměny. Kryptoměna je zkrátka jen jedna velká investice, která buď vyjde, nebo nevyjde. U investic platí, že v jednu chvilku jsou nahoře a v jiné chvíli jsou zase dole.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.