Může se akciový trh znovu výrazně propadnout?

Rok 2020 se nesl ve znamení investování. Do světa investování se postupně dostali i ti, kteří o tomto světě nevěděli vůbec nic. Uvědomili si ale, že peníze naspořené na jejich bankovním kontě jim dříve nebo později pohltí inflace. A tomu chtěli předcházet, proto do společností na akciovém trhu investovali a radovali se z toho, když se dočkali jistého zvýhodnění.  

Ostatně minulý rok byl pro akciová trh poměrně zásadní. Při úderu koronavirové krize se propadla většina titulů a americká burza si vzpomněla na krizi, která zde byla před dvanácti, třinácti lety. Pakliže lidé takzvaně neusnuli na vavřínech, mohli investovat do opravdu zajímavých titulů, které byly rázem za hubičku. A už nyní z nich mohou výrazně těžit.  

Jenže je pravdou, že řada lidí začala investovat až poté, co se trh trochu otřepal. Proto se ptají, může se trh ještě jednou takto propadnout v blízké době? 

Další restriktivní opatření 

Co by trh jednoznačně mohlo zasáhnout, tak to, kdyby došla další restriktivní opatření. A s blížícím se jmenováním nového amerického prezidenta se možná k takovým restriktivním opatřením opravdu schyluje. Joe Biden se totiž přislíbil k tomu, aby se aktivně bojovalo s panující pandemií, která si doposud už vyžádala hromadu obětí.  

Nulová euforie z vakcín 

Další možností, co může nastat je, že vyprchá euforie, která na trhu nastala s příchodem vakcín proti koronaviru. Většina lidí na ni sázela veškerá svá esa v rukávu, ale vypadá to, že se možná tento scénář naplní. Akcie společností vyrábějících vakcíny se spíše začínají propadat, než růst, tudíž je otázkou, jestli to bude či nebude mít nakonec nějaký vliv na celou burzu.  

Propadne se trh díky senátu plných demokratů? 

Dlouho se také spekulovalo nad tím, co se stane, když by obě dvě křesla po senátních volbách vyhráli demokraté. I to by totiž mohl být důvod, proč se trh výrazně propadne. A ono se tak stalo. Nyní můžeme s plnými peněženkami čekat na to, jaký to bude mít nakonec vliv a jestli se prognózy naplní.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.