Na co nezapomenout při pojištění vozidla

Je nepsané pravidlo, že by motorové vozidlo mělo být pojištěné. Důvodů je několik. Majitelé automobilů by si měli uvědomit to, že i když oni patří k velmi zodpovědným řidičům, na silnicích jezdí stovky řidičů nezodpovědných, kteří nemají ani tu slušnost zastavit u nehody nebo omluvit se za škrábnuté vozidlo. Pojištění se navíc může hodit také samotným majitelům, kteří se stanou součástí nehody kvůli své nepozornosti. Pojištění vozidla je tedy nutnost, proto na tuto nutnost nezapomínejte. A pokud zrovna svou pojistku na automobil zřizujete, poradíme vám, na co nezapomínat.

Takzvané povinné ručení – to je to, oč tu běží. Jedná se o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. To je nutnost. Havarijní pojištění je však už jen vše volba stejně jako pojistka na blbost.

Ať už si zřizujete jakoukoli pojistku, nenechte se zlákat výhodnou nabídkou. Všude existují kličky a mezery, na které je nutné si dát pozor. Přinášíme vám oblasti, na něž je nutné si dát pozor především.

Zjistěte si, jaký rozsah pojistka má

I když vás pojišťovny lákají na výhodnou nabídku, buďte stále ostražití a vždy si při podpisu smlouvy zjistěte, jaký je obsah pojištění. V mnoha případech totiž chybí to hlavní, proti čemu se chcete pojistit. Například by v pojistce měla být rozhodně zahrnuta dopravní nehoda, kterou způsobíte, ale také nezaviněné události, do nichž se jako řidič můžete dostat (hromadná dopravní nehoda například).

Zjistěte si, jak a kdo bude škodu hradit a opravovat

Při zřizování pojistky si také zjistěte, jak to bude v případě škod. Zjistěte si konkrétně to, kde a jak škodu opravit. Pokud si sjednáváte havarijní pojištění, existují dva typy pojistného plnění, a sice na fakturu nebo rozpočtem. Jednotlivé typy se liší v tom, jestli bude nebude nebo nebude proplacená oprava fakturována autoservisem.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.