Na co si dát pozor při stavbě nejen investiční dřevostavby?

Stavba dřevostavby je v poslední době velmi populární volbou. Ať už jste ji zvolili z hlediska vyšší úspory za energie, ekologičnosti její výstavby nebo z důvodu lepší izolace tepla či protože je její stavba rychlejší, je zapotřebí zaměřit se hned na několik věcí.  

Typ domu 

Spousta lidí má mylnou představu, že pokud si zvolí dřevostavbu, musí mít pouze jednopodlažní dům (tzv. bungalov). Naštěstí to není pravda – i z dřevostavby je možné postavit dvoupodlažní dům, který se hodí zejména na menších pozemcích, protože zdvojnásobuje obytnou plochu vůči zastavěné ploše. Ve statistikách je poměr jednopodlažních vzhledem k dvoupodlažním domům víceméně stejný. 

Sklon střechy 

Pokud volíte mezi různými typy střech, musíte se nejdříve podívat na regulativ územního plánu dané obce. Právě zde může být někdy zadáno, jak má střecha vypadat, jaký může mít sklon nebo i barvu krytiny. Existuje několik typů střech. U bungalovů se nejčastěji volí valbové střechy se sklonem kolem 25 °. Na dvoupodlažní dům se volí sedlová nebo pultová střecha. Ploché střechy (tj. takové, které mají sklon minimální) není u nás příliš častý, nachází se u méně než 10 % všech domů. U dřevostaveb se ploché střechy nedělají vůbec, protože je zde obava z průniku vody a přehřívání. 

Výběr zhotovitele domu 

To je další důležitá věc, na kterou byste si měli dát rozhodně pozor. Jakkoli budou jednotlivé části kvalitní, tuto svou vlastnost ztrácí, když nejsou namontovány správně. Jak ale poznat dobrého zhotovitele? Na trhu je dostupných spoustu firem, které zatím nemusí mít dostatečný know-how. Při výběru se proto zaměřte na to, jakou historii firma má, kolik má referencí (a jakých) od předchozích zákazníků, a také certifikace. Kvalitní zhotovitelé vlastní certifikáty na statiku, odolnost, akustiku a další. Velice kvalitním certifikátem je Dokument národní kvality (DNK) od VVÚD Praha. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.