Peníze byly nejčastějším dárkem pod stromečkem. Lidé je však neušetřili

Co jste dostali na Štědrý den? Dostali jste něco hmotného nebo se řadíte k lidem, kteří dostali pod vánočním stromečkem peníze? Během posledních vánočních svátků byla právě obálka s penězi to, co se stalo běžným vánočním dárkem. Pod stromečkem se našly peníze zhruba v polovině domácností, více jak polovina Čechů opravdu peníze dostala. I když to jsou peníze navíc, podle statistik si je neušetřil takřka nikdo. Odložil je jenom každý osmý člověk, což je opravdu malé číslo v porovnání s tím, kolik lidí peníze navíc pod stromečkem dostalo.  

Jak již tedy bylo zmíněno, hotovost v obálce byla velice častým dárkem. Podle průzkumů agentury se jednalo o třetí nejčastější dárek, jelikož ho dostalo více jak šestapadesát procent dotazovaných. První dvě místa obsadila kosmetika a samozřejmě také oblečení jako ostatně každý rok.  

Proč se daruje hotovost pod stromeček? 

Podle všeho je právě hotovost ten nejrychlejší a také nejjednodušší způsob, jak obdarovat blízkého. Mnohým lidem se nechtějí vymýšlet dárky, nechtějí řešit takzvaného Ježíška, a tak zkrátka hodí do obálky pár tisíc, aby si člověk přilepšil do nového roku nebo aby si koupil to, co si koupit ve skutečnosti chce. Pro mnohé jsou obálky s hotovostí prakticky to jediné, jak se mohou trefit do vkusu obdarovaného člověka.  

Jaké částky se v obálkách našly? 

Nabízí se otázka, jaké částky se našly v obálkách. V průměru se jednalo o více jak tři tisíce korun. I když to není malá částka, většina lidí se částku stejně rozhodne investovat do běžných spotřebních nákupů.  

Lidé si hotovosti sami nadělují 

Že zvláštní, že si finanční hotovost nadělují i někteří Češi sami. Podle průzkumů si naděluje zhruba třináct procent respondentů peníze samo. Jinak hodně darovali prarodiče nebo rodiče, k nejčastěji obdarovaným lidem patřili lidé do dvaceti let.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.