Poradíme, co dělat, když vám majetek zničí příroda

Letošní léto je aprílové, nikoliv klasické, jaké bývá. Počasí si z nás dělá doslova legraci. Neustále se teploty vyvyšují, poté se zase sníží o deset stupňů. Člověk by z toho opravdu zbláznil. Navíc před nedávnými dny jsme se setkali v České republice s takovou bouří, která neznala mezí. Nebyla to jenom bouřka jako taková, ale byla doprovázena silným větrem. Tato bouře, která byla nazývána letošní apokalypsou, si bohužel odnesla své následky.

Řadě lidí spadl například strom na dům a zničil jim střechu. Jiní byli zasaženi bleskem, tudíž i zde se museli majitelé domu potýkat s finančními následky. Mimo to řada sklepů byla zatopených, bouře dokonce odnesla takové příbytky, které neměly pevné základy.

Před takovými situacemi se však dá chránit. Přírodní katastrofy se děly, dějí se a taky se dít budou. Škody, které však napáchají, se mohou pohybovat v opravdu neuvěřitelně vysokých číslech – sumy za škody se většinou vyšplhají i k několika milionům korun, což už většina lidí opravdu nemá ve své kapse.

Jak se proti těmto pohromám chránit?

Nejlépe uděláte, jestliže se proti těmto pohromám pojistíte. Přece jenom pojištění nemovitostí je dnes na běžném pořádku. Svou domácnost si musíme chránit. Navíc za přírodní katastrofy nemůžeme, tak proč bychom na ně měli doplácet?

Pokud se tedy vyskytuje váš příbytek poblíž vody nebo se nacházíte v místě, kde často udeřují blesky či se dějí ve vaší blízkosti jiné časté pohromy, rozhodně neváhejte a pojistěte se. Při nějakých přírodních katastrofách vám může takové pojištění opravdu pomoct s vypořádáním se s financemi.

Nezapomeňte vše řádně zdokumentovat

Pokud byste se vážně dostali do takové situace, kdy by vám příroda zničila majetek, dříve, než se obrátíte na svou pojišťovnu, všechno řádně zdokumentujte. Bude to důkaz pro pojišťovnu, co skutečně se u vás doma stalo.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.