Seznamte se s těmi nejcennějšími bankovkami světa. Nemáte jednu v šuplíku?

Co si Češi asi schovávají v šuplíku? Tím se zabýval nedávný průzkum, který odhalil, že Češi v šuplících většinou ukrývají různé pamětní nebo historické mince. Průzkum odhalil, že celková hodnota schovávaných mincí činí i čtyřicet miliard korun. Některé mince jsou hodnotnější, jiné méně, určitě se navíc mezi nimi schovávají i staré bankovky, které už taky mají pár let za sebou. Možná se v českých domácnostech ukrývají i takové bankovky, které se řadí k těm nejhodnotnějším na světě. Víte, jaké bankovky se za nejhodnotnější považují? 

Peníze jsou v našem světě už hodně dlouhou dobu. Kdo by to však tušil, že se vyplatí si bankovky či mince schovávat od prvního vydání. Mnohé vytištěné bankovky dnes mají nepředstavitelnou cenu. Neschováváte jednu z nich v šuplíku? 

Tisícidolarová bankovka 

Tisícidolarová bankovka je stále v oběhu mezi lidmi. I když se s ní dá platit, jen blázen by s ní platil a nenechal si ji třeba na později. Přece jen tato bankovka má osminásobnou cenu. Je to sběratelský kousek, na světě jich koluje zhruba dvě stě.  

Novozélandská stolibrová bankovka 

Pokud bychom měli zmínit jednu z nejdražších a nejcennějších bankovek na světě, zmínili bychom novozélandskou stolibrovou bankovku, která je jednou z vůbec prvních bankovek, jež se tiskly na Novém Zélandu. V současné době má bankovka hodnotu přes dvě stě tisíc korun, kdo ví, jak vysokou hodnotu bude mít za pár let. Pokud ji v šuplíku schováváte, doporučujeme si ji v šuplíku ještě chvilku ponechat.  

Padesátka v ryzím zlatě 

Roku 1928 se do oběhu pustila bankovka, která měla hodnotu padesát a podle všeho byla v ryzím zlatě. O pět let později byla z oběhu stažena, když se rozhodlo, že lidé nemají nárok na státní zlato. Pokud jste ji nevrátili, udělali jste dobře, protože teď máte doma hotový milionový důl. Dnes se hodnota této bankovky odhaduje na 2,7 milionu korun. Na světě jich je pouze tucet.  

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.