Tesla vydala dluhopisy – kolik získala?

V současné době se toho ve světě investicí děje opravdu hodně. Velkou pozornost získaly nejen javorové dluhopisy Applu, ale také i vydané dluhopisy Tesly. O společnosti Tesla se toho v poslední době říká vážně mnoho – většinou se shodneme na tom, že je to zadlužená společnost, která nemá zrovna slibnou budoucnost, pokud se nezačnou ve velkém prodávat nabíjecí zařízení na automobily a nezačnou se instalovat, protože se jinak Tesla bohužel se svými elektrickými automobily, které nebude zanedlouho kde nabít, bude muset jít do kytek.
Není se tedy čemu divit, že se tato společnost snaží získat peníze všude, kde se jenom dá. Rozhoduje se například pro vydání dluhopisů, díky kterým získala poměrně hodně peněz, aby si alespoň na chvilku polepšila. Asi už je to zoufalá situace, která si vyžádala zoufalý čin – jedná se totiž o naprosto první vydanou emisi dluhopisů této značky v celé její historii.

Na kolik peněz si přišla?

Americká automobilka Elona Muska Tesla si tak svými vydanými dluhopisy přišla na fantastických 40 miliard dolarů. Tato automobilka je dneska jednou z nejvíce probíraných a také i jednou z nejpopulárnějších a každý si o ní dělá své vlastní názory. Tyto peníze však podle všeho bude investovat do tolik probíraného Modelu 3, v němž vidí společnost svou zářivou budoucnost. Původně se však chtělo získat jenom 1,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 33 miliard korun, ale nakonec se zájem investorů o tuto první emisi dluhopisů natolik zvýšil, že se společnosti rozhodla vydat větší množství dluhopisů, což se vyšplhalo na neuvěřitelných 40 miliard.

Co to Tesle přineslo kromě peněz?

Samozřejmě to společnosti Tesla přineslo mnohem více, než jenom velké jmění na bankovním kontu. Ratingová agentura zařadila Teslu do kategorie spekulativního ratingu a posadila ji na úroveň B3. Investoři se do skupování dluhopisů pustili doslova po hlavě a neodradily je ani poměrně nízké výnosy, které jsou pouze 5,3 procenta ročně. To už výhodněji přijdou ty javorové dluhopisy Applu.
Se současnou výrobou vozů této značky to však opravdu není mnoho- vždyť za minulý rok společnost Tesla vyrobila jenom 84 tisíc vozů. Ambice společnosti jsou však obrovské – podle jejich předpokladů mají vzrůst až k půl milionu v roce 2018. Jen aby společnosti nespadl hřebínek, až si sundá ty růžové brýle, co má na očích.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.