V čem se liší zlato a stříbro? Aneb do čeho investovat

Zejména s příchodem krize se většina lidí rozhodla investovat své celoživotní úspory. A je to ostatně dobře, protože investování se nyní vyplatí. Akcie společností jdou strmě dolů a vydělat na nich může prakticky kdokoliv. Pokud však chcete jít do menšího rizika, pak nevolte akcie, ale dejte přednost raději zlatu a stříbru. Protože právě drahé kovy jdou nahoru, když je venku krize. To ostatně zlato potvrdilo už nesčetněkrát.  

Hodnota drahých kovů není zrovna sympatická, když venku je všechno v pohodě a země ekonomicky prosperují. Zlom přichází až v okamžiku, kdy všechno klesá dolů, respektive když přichází obrovská krize. To se potvrdilo i nyní. Zlato stouplo na svou rekordní hodnotu, i proto řada lidí uvažuje spíše nad stříbrem, které je cenově přijatelnější.  

Pokud chcete také investovat do drahých kovů a rozmýšlíte se nad zlatem a stříbrem, pojďme si říct, v čem se jednotlivé drahé kovy liší. Třeba pak bude rozhodování daleko snazší.  

Rozdíl je ve skladovacích nákladech 

Jeden z hlavních rozdílů spočívá ve skladovacích nákladech. Mluvíme tu o nákladech, které se týkají skladování a také pojištění. Investoři musí své cihličky ochránit, proto musí platit nájemné v trezorech, případně si musí zaplatit pojištění, kdyby se náhodou s jejich cihličkami něco stalo. Pokud bychom měli říct jeden drahý kov, kde je cena za pojištění i skladování nižší, tak řekneme, že stříbro. Cena zlata má mnohonásobně vyšší hodnotu, proto i cena za skladování a také za pojištění bude vyšší.  

Rozdíl spočívá také v daních 

Je třeba zmínit i to, že rozdíl spočívá v daních. Zatímco zlato je možné koupit ve fyzické formě a tedy jako termínovaný obchod, u stříbra to tak nelze. Na stříbro je bohužel uvaleno DPH, které je pro investora jako takového opravdu citelné.  

Kovy se liší i ve své kolísavosti 

Stříbro a stříbrný trh je volatilnější než trh se zlatem. V tomto případě mluvíme o dalším rozdílu mezi jednotlivými drahými kovy. Investice do stříbra tak proto není pro každého. Kolísavost znamená vyšší riziko a tedy i vyšší cenové výkyvy. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.