Výnosy státních dluhopisů letos výrazně porostou

Státní dluhopisy, to je téma samo o sobě. V současné době lidé hledají něco, do čeho by mohli investovat, ale jen minimální množství z nich investujte do dluhopisů, jelikož si myslí, že zvýhodnění nepřijde tak brzy. Jenže dluhopisy lze označit za takovou jistotu – lidé zkrátka mají jistotu toho, že se jim peníze zvýhodněné vrátí, sice se nevrátí žádná závažná, velká suma, ale jisté zvýhodnění tam bude. Zejména nyní, když výnosy státních dluhopisů výrazně vzrostly a mají také letos výrazně růst.

Pokud tedy hledáte něco, do čeho byste investovali, ale nemáte chuť riskovat, i když se tím ošidíte o statisícové zisky, máme pro vás tip – tím tipem jsou právě státní dluhopisy, které podle analytiků opravdu výrazně porostou. Nemusíte investovat do dluhopisů s dlouhou splatností, můžete investovat do dluhopisů se splatností kratší. Právě u nich mají výnosy růst, zatímco u dlouhodobých dluhopisů mají výnosy trochu stagnovat. Je to tedy nyní příležitost, jak si přijít k jistému zvýhodnění za pár let.

Podle odborníků a analytiků by měl růst výnosů zvyšovat náklady na obsluhu státního dluhu.

Výnosy aktuálně činí jedno a půl procenta

V roce 2017 byly výnosy ze státních dluhopisů opravdu minimální, ale vloni se začaly pomalu zvedat. Nejdříve byly na jednom procentu, nyní dosahují jednoho a půl procenta, což je skvělé. Podle všeho by se měl výnos ze státních dluhopisů opět zvyšovat letos, měl by překonat hranici dvou či dvou a půl procenta.

Státní dluhopisy do všech domácností

V nedávné době se začaly vydávat státní dluhopisy do všech domácností. Ministerstvo finanční zahájilo prodej státních dluhopisů do domácností, kde o ně byl zájem. Mezi zájemci se tak mohli vyskytovat fyzické osoby, minimální dluhopisy jsou v hodnotě tisícikoruny. Maximální dluhopis je ve výši jednoho milionu korun.

V současné době je průměrný výnos u šestiletých dluhopisů zhruba dvě procenta, a to před zdaněním.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.