Základní informace o Bitcoinu. Co to je a jak funguje?

Kryptoměny jsou stále předmětem diskuzí. I když jsou mnohé z nich mezi námi už od devadesátých let minulého století, přesto se na ně vlna pozornosti smetla až v posledních letech. Zejména tedy na Bitcoin. Mluvíme o nejznámější a zároveň nejoblíbenější virtuální měně, na kterou se doslova lepí jeden investor za druhým. Jaký postoj k Bitcoinu máte vy? A víte vůbec, co to je? 

Žádný investor by se neměl pouštět do toho, čemu nerozumí. Proto pokud zvažujete investici do kryptoměny, měli byste si o ní něco zjistit. Pojďme se seznámit právě s Bitcoinem, který, jak již bylo zmíněno, patří k tomu nejoblíbenějšímu na trhu.  

Co je to Bitcoin? 

Bitcoin byl vůbec tou první kryptoměnou na celém světě. Právě on stojí za vznikem kryptoměnového průmyslu. Mluvíme však o virtuální měně, která nemá fyzickou podobu. Je založená na principu decentralizace, díky čemuž nemůže být nijak regulován ani ovlivňován žádnou vládou nebo samotným tvůrcem (mimochodem, jeho tvůrce se dodnes skýtá pod pláštěm anonymity). 

Jaké má Bitcoin využití? 

I když mluvíme o virtuální měně, své využití už má. Mluvíme o investičním instrumentu, s kterým se však i na popud toho, že je ryze virtuální a člověk si na něj nemůže sáhnout, lze platit v mnoha obchodech, zejména tedy těch internetových. 

Mluvíme o jakémsi digitálním zlatě, které člověka může ochránit před inflací. Bitcoin jako takový je známý pro svou volatilitu čili jeho cena může ze dne na den vyrůst do obřích výšin. Na druhou stranu ale může také klesnout, tak pozor na to. 

Jak funguje Bitcoin? 

Bitcoin jako takový funguje na velice jednoduchém principu. Řídí se podle svého protokolu, ve kterém jsou zapsána všechna pravidla, která tvoří jeho podstatu. Aby však mohl fungovat, je nutný takzvaný blockchain, který představuje decentralizovaný systém, jenž je určený k záznamu a uchovávání dat jednotlivých transakcí, které s Bitcoinem budou podniknuty. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.