Změňte svého dodavatele energií, dokud je čas. Víme, co zvážit a na co se zaměřit

Ceny za elektrickou energii a také plyn rostou až do nebes, a to bohužel dlouhodobě. Je to už nějaký ten pátek, co burzy energií vyhlásily dlouhodobý nárůst cen nejen elektřiny, ale také stále hodně používajícího se plynu. Jenom během minulého ročního období vzrostly ceny do obrovských výšin, proto nechceme ani vědět, jak tomu bylo přes léto. Na jaře ceny plynu vzrostly o jedenáct procent, ceny elektřiny o deset procent, což není zrovna velký rozdíl. Takovým tempem to však má pokračovat dál, a tak by bylo dobré zvážit, jestli raději nezměníte svého dodavatele, dokud je čas, dokud ještě není potřeba topit.

Možná se mnozí ptají, co je příčinou abnormálně rychle rostoucích cen elektřiny a plynu. Mohou za to mnohé faktory, ovšem nejvíce se na růstu cen elektřiny podílí vysoká cena černého uhlí. Výrazně negativní vliv na cenu elektrické energie a plynu mají i vzestupy cen emisních povolenek a také kurz koruny vůči euru.

To je však jen hrstka faktorů, které ovlivňují cenu elektřiny a plynu. Bohužel najdeme i další faktory, které se na vysoké ceně podílí. Dokud však nedojde k dalšímu zvýšení ceny, měli bychom zvážit změnu dodavatele, dokud je čas, dokud nezahájíme letošní topnou sezonu, která se blíží sedmimílovými kroky. Mnozí lidé váhají tak dlouho, až je změna dodavatele pro ně nepřípustná, a tak se ošidí o možnost ušetřit i několik desítek tisíc korun.

Jak vybrat nového dodavatele?

S výběrem nového dodavatele pomohou srovnávače na internetu. Srovnávače či online porovnávače jsou ideálním způsobem, jak rychle a snadno najít nového dodavatele, který by nabídl elektrickou energii a plyn za fantastické ceny. Porovnávače jsou dnes hojně využívaným nástrojem, který využívají skutečně všichni, a to nejen při výběru vhodného dodavatele energií, ale také ti, kteří chtějí najít vhodné hotely nebo například výhodné cestovní pojištění.

Co zvážit při výběru dodavatele?

Samozřejmě je také třeba zvážit mnohé faktory, a sice celkovou spotřebu energií domácnosti. Obecně platí, že čím vyšší spotřebu máte, tím více můžete ušetřit. Dále je třeba brát v úvahu slevy a bonusy, jistou roli hraje také slušnost, férové jednání a spolehlivost dodavatele.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.