5 věcí, které vědět o investování do akcií 

Investování se i v době krize jeví jako velmi atraktivní záležitost. Přece jenom rostoucí inflace je stále nezastavitelná a nevypadá to, že by přestala pojídat naše finance. Právě naopak. Je zapotřebí své dlouho střádané úspory chránit. A investování je jedním ze způsobů, jak své peníze uchovat, respektive jak uchovat jejich hodnotu. Pojďme si zmínit několik základních pravidel, které se investování konkrétně do akcií týkají. 

Nemusíte mít velký kapitál, abyste investovali 

Mezi začínajícími investory koluje jedna domněnka, a sice že investovat musíte pouze s rozsáhlým, obrovským kapitálem. Ale reálně stačí, když budete mít třeba jen pár stovek korun navíc co měsíc. Na burze se nachází řada akciových titulů a ty, které mají smysl, jsou k dostání i za příjemně nízké cifry. 

Nedávejte všechna vejce do jednoho košíku 

Aneb diverzifikujte své portfolio. Investovat do akcií je sice skvělé, ale ještě o chlup lepší je rozložit celkové riziko do většího počtu akcií. Pokud chcete ve světě investování uspět, je zmiňovaná diverzifikace čili rozložení peněz do vícero investic základem. 

Zázračné akcie na burze nenajdete 

Nejen začínající, ale také pokročilí investoři hledají jednu krásnou věc, a té se říká zázračná akcie. Domnívají se, že existuje firma, která slibuje skvělý a naprosto fantasticky výhodný zisk. Jenže žádná společnost svůj dlouhodobý růst nemůže stoprocentně slíbit. Na fungování každé společnosti má vliv celá spousta faktorů. A devadesátá léta, kdy započala řada internetových firem jsou ta, tam. 

Nikdy neprodávejte ve ztrátě 

Obecně platí ve světě investic několik obecných pravidel a mezi ně patří i jedno, které se týká přímo investování do akcií, a sice nikdy neprodávejte ve ztrátě. Jednoho krásného dne se skutečně dospěje do výnosných čísel, vytrvejte a nenechte se ovlivnit hlavou a emocemi. 

Hledejte budoucí obry 

Je sice logické, že člověk chce investovat do aktuálně velkých firem, které mají tendenci dlouhodobě ještě růst, ale ještě výnosnější je hledat „obry mezi trpaslíky”. Jinými slovy existuje nějaká společnost, která je na svém počátku a které bezmezně věříte, že uspěje? Vsaďte na ni alespoň jedno ze svých es, které se vám ukrývá v rukávu. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.