Bude nebo nebude snadné získat hypotéku?

Hypotéky nyní sklízejí velkou pozornost. Přece jenom se jedná o něco, o co se začne jednou v životě zajímat každý z nás. Po svém vlastním domě nebo bytě touží kdekdo, ale bohužel málokdo na něj skutečně dosáhne. Ještě donedávna by na svůj vlastní příbytek mohl dosáhnout naprosto každý, ale bohužel nyní to bude zcela jinak. Banky se totiž rozhodly zcela podmanit se doporučením České národní banky, které pojednávají o zpřísňování podmínek pro žadatele o hypotéku. Nyní se tedy nabízí už jenom jedna jediná otázka, a sice – dosáhneme nebo nedosáhneme na hypotéku?

Podle všeho si na hypotéku bude moct dosáhnout každý, kdo má více jak čtyřicet tisíc měsíčně. Jedná se tedy o lidi, kteří se dají považovat už za „vyšší třídu“. Těmto lidem bude hypotéka ležet u nohou, nikdo nebude mít s půjčkami sebemenší problém. Jak to ale bude u těch, kteří se neřadí k těm movitějším a jsou takzvaně „ze střední třídy“?

Dostanete ji, ale bude to složitější

Mnoho lidí si myslí, že si na hypotéku nedosáhnou, pokud se řadí do střední třídy, ale je to lež. Pokud nemáte žádné další půjčky a nikomu nic nedlužíte, nic nesplácíte, pak vám taky nebude nic překážet v cestě. Samozřejmě nesmíte mít minimální mzdu, která činí nějakých dvanáct tisíc, ale musíte dosahovat toho průměru, tedy zhruba pětadvaceti tisíc korun.

Devadesátiprocentní hypotéku neseženete!

Při žádání o hypotéku mějte na paměti, že stoprocentní ani tu devadesátiprocentní nikde nedostanete. Dnes už se dává jenom osmdesátiprocentní s tím, že zbylých dvacet procent musíte mít na svém účtu a musíte je předložit bance.

Při žádosti o hypoteční úvěr vám však nemusí banka schválit všech osmdesát procent, ale může vám schválit nižší částku.

Kolik budu splácet?

Co se týče splácení, to se odvíjí od výše platu. Podle platu se bude řídit i samotné schvalování hypotéky, jak již bylo naznačeno výše.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.