Češi aktivně investují. Pouze čtvrtina je nečinná

Investování je dnes velké téma, a to kupodivu také pro Čechy. Ti se obávají příchodu inflace, která se k nám řítí doslova sedmimílovými kroky. Pokud patříte k lidem, kteří nechtějí, aby dlouho spořené úspory zmiňovaný jev doslova pojedl, je načase se také přiklonit k investičním možnostem. Podle posledních průzkumů tak činí většina Čechů, pouze čtvrtina je nyní proti, respektive zůstává v nečinnosti.  

Za velkou míru investování může i nemožnost příliš utrácet 

Sice má velký podíl na aktuálním zvyšujícím se zájmu o investice především inflace, na druhou stranu roli hraje vícero faktorů. Například skutečnost, že Češi neměli v posledních měsících příliš mnoho možností, kde své vydělané peníze utratit. Z výplaty tak zůstávalo až příliš mnoho peněz, které nechtěli jen tak ladem nechávat na bankovním kontu.  

Dalo by se říct, že koronavirová krize doslova změnila návyky Čechů. Ti se rozhodli ukládat své peníze do investic, kde se radují ze zvýhodnění. Za ten nejlepší způsob ukládání peněz jim přijdou investiční fondy, které využívá zhruba desetina lidí.  

Zájem roste i o investici do kryptoměn 

Nedávný průzkum také poukázal na trend jménem ,,kryptoměny”. Podle něj do virtuálních měn investuje zhruba třináct procent mužů a necelých šest procent žen. Zájem roste především mezi mladými lidmi, kteří se nebojí vyššího rizika, jímž kryptoměny bezesporu jsou.  

Z výsledků zmiňovaného průzkumu také vyplývá, že ženy jsou spíše konzervativnější investorky v porovnání s muži. Zatímco muži se většinou nebojí rizika, ženy jsou v tomto směru až dvakrát tolik opatrnější.  

Ne všichni jsou aktivními investory 

Jak už také bylo uvedeno, ne všichni Češi se k investorům zařadili. Zhruba čtvrtina lidí ponechává své úspory napospas inflaci a na svých bankovních kontech nechávají ležet i statisíce korun. Někteří mají své peníze dokonce uloženy doma v trezoru nebo ve slamníku (mluvíme konkrétně o každém pátém člověku). 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.