Češi přicházejí na chuť investicím, vyplývá to nejen ze statistik, říká ekonom DRFG

Sice stále platí, že Češi jsou velice konzervativní, nicméně statistiky zcela jasně prokazují, že v posledních letech stoupá popularita pravidelného investování do podílových fondů. Na konci loňského roku tímto způsobem investovalo přes 12 procent Čechů, což bylo více než do mnohem tradičnějšího a zavedenějšího stavebního spoření nebo životního pojištění. Přesto mají Češi stále víc než padesát procent svých peněz uložených na běžných účtech. Vyplývá to z dat ministerstva financí z konce předloňského roku. Zbytek kapitálu mají čeští občané na relativně málo výnosných místech – termínovaných vkladech, ve stavebních spořeních, životních pojištěních a také třeba v penzijních fondech.

DRFG nabízí nemovitostní fond

Bez diskuzí lze ale očekávat, že časem poměr finančních prostředků investovaných do fondů ještě vzroste. Nasvědčují tomu i nedávno zveřejněná data Asociace pro kapitálový trh (AKAT), podle kterých je majetek Čechů v podílových fondech poprvé v prvním čtvrtletí loňského roku překonal půl bilionu korun. Češi mají 20 % aktiv v dluhopisech a stejné procento v akciových fondech. Podle několika průzkumů a recenzí bank a spořitelen si většina tuzemských domácností spoří, a právě to je důvodem, proč se momentální vklady v bankách blíží částce 2,5 bilionu korun.

Více informací o DRFG na: https://www.investnews.cz/tag/drfg/

Podle ekonomů skupiny DRFG Davida Rusňáka tvoří podíl hotovosti a nízko úročených vkladů na celkových finančních aktivech v České republice více než polovinu a tím se řadí na šesté místo v rámci zemí OECD. Většina Čechů k tomu ovšem využívá obyčejné běžné účty nebo další ne dvakrát výhodné formy spoření, kde jim vlivem inflace nebo nízkým úrokovým sazbám peníze mizí, varuje hlavní ekonom CZECH FUND Lukáš Kovanda. Češi už si ale podle něj začínají uvědomovat, že investování je dlouhodobější záležitost a rozumějí případným rizikům s ním spojeným. I přesto, že je zaznamenaný nárůst zájmu Čechů o pravidelné investování do podílových fondů, stále v tomto případě panuje určitá opatrnost. Nemění to ani fakt, že investovat do podílového fondu například se značkou CZECH FUND je možné už od pěti set korun měsíčně.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.