Češi se v investování stávají jistější. Přesto se řada lidí ještě bojí 

V době, kdy inflace roste rekordním tempem nahoru, se většina lidí uchyluje k investování. Dokonce i Češi, kteří ještě donedávna patřili k velice kontroverzním stvořením, co se investic týče, se do tohoto neznámého světa pustili s vervou. Z posledních statistik tak vyplývá, že se v tomto světě stávají jistějšími, i když se samozřejmě stále najdou jedinci, kteří se investic bojí. Proč tomu stále tak je? 

Peníze uložené na běžných účtech už nejsou tak časté 

Ještě donedávna bychom mohli konstatovat, že Češi mají z drtivé většiny účty uložené na svých běžných účtech. Zhruba polovina pak vkládala své peníze na spořící účty, jen pětina se rozhodla k investování. To však znamenalo, že z pohledu celoevropského jsme byli značně pozadu. Nyní je však situace trochu jiná a i po této stránce se to začíná měnit. Zájem o investování začíná stoupat.  

Tím hlavním důvodem, proč tomu tak je, je především vidina skvělé hodnoty a zvýhodněných peněz. Dlouhodobě se jedná o ten nejlepší krok vedoucí k uložení svých vlastních úspor. Žádný finanční polštář, fondy, akcie nebo dluhopisy – to je ta cesta.  

Konzervativnost se nenosí 

Stejně tak to nedávna platilo, že jsou Češi po stránce investování velmi konzervativními tvory. Mají bankovní účet, k němu patří také spořící a sem tam si posílají peníze z jednoho na druhý. Zhodnocení na spořících účtech však není zrovna atraktivní, vždyť se jedná o zvýhodnění o sotva pár procent. Výše inflace, která nyní činí 17 %, je daleko vyšší než úrok, který nám spořící účty nabízí.  

Naštěstí hledáme jiné cesty, které vedou k tomu, aby naše úspory inflace nepohltila. Stavební spoření už vychází z módy, do popředí se však dostávají zmiňované ETF fondy nebo kryptoměny. Jsou sice do jisté míry spekulativní a jejich úspěch visí pouze na víře v ně, ale krátkodobě se o zlou investici v žádném případě nejedná.  

Strach nám nahání nabídka investičních nástrojů 

Důvodem strachu, který v mnoha českých investorech stále dřímá, není to, že bychom se báli ztráty našich úspor, ale spíše široká nabídka investičních nástrojů. Na první pohled v nás automaticky dříme pocit, že se v nabídce nemůžeme zorientovat, proto od investování nakonec dáváme ruce pryč. A to by stačilo oslovit poradce nebo někoho, kdo se v tomto světě už nějaký ten pátek pohybuje. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.