Co dělat, když dojde ke krádeži peněz z účtu 

Takzvané phishingové útoky jsou v současné době velmi časté. Zapříčiněno je to válkou na Ukrajině, kde nás prakticky denně napadají nejen zástupci ruské strany, ale i Ukrajinci, kteří hledají peníze pro další válčení. A i když stále ještě žijeme v poměrně bezpečném státě, bezpečno tu příliš není – především pro naše peníze. Ty jsou nyní opravdu zkoušeny a jedno naše kliknutí na nějakou stránku nebo otevření zaslaného odkazu může vyvolat až krádež peněz z našeho bankovního konta, ne-li sjednání úvěrů naším jménem. Co v takovém případě dělat? 

Není to jen phishing 

Takzvaný phishing není to jediné, co vás může stát peníze na vašem bankovním kontu. Metoda založená na e-mailech, kdy se podvodník vydává například za vaši banku, doručovací společnost nebo někoho podobného, za účelem dostat se na vaše konto, vybrat peníze, případně si sjednat vaším jménem úvěry a ty si poslat zase někam jinam. Denní chléb, jak vám potvrdí kriminalisté.  

Abyste předcházeli takzvanému phishingovému útoku, je důležité si chránit vaše údaje do internetového bankovnictví. Nepřihlašujte se do něj skrze veřejnou Wi-Fi, stejně tak si kontrolujte všechny stránky, které procházíte a neklikejte na nic podezřelého.  

Krádež pomocí Skimmingu 

Vedle phishingu existuje také takzvaná Skimming. Tato metoda je trochu odlišná od té předcházející a spočívá v umístění speciálního zařízení na bankomatu, které dokáže číst údaje z magnetického proužku vaší karty. Skimmovací zařízení začíná pracovat ve chvíli, kdy do bankomatu vložíte svou kartu.  

Abyste předcházeli černým scénářům, které poté mohou nastat, je vhodné kartu jenom přikládat na pípnutí, nemusíte ji nutně zasouvat do bankomatu, jak je možná zvykem.  

Prostřednictvím malwaru 

Neboli počítačového programu, který se do vašeho počítače dostane nejrůznějšími cestami (například instalací nějaké aplikace, která nepatří zrovna k důvěryhodným). Malwarová řešení se však do vašeho počítače mohou dostat také skrze přílohu v e-mailu nebo například klikáním na nějaký odkaz na nebezpečnou stránku. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.