EU investuje do investičních fondů. Kolik?

V současné době neustále vzniká plno startupů a jiných podobných firem, do nichž se vyplatí investovat, protože mají skutečně velký potenciál. V současné době se investuje především do nadějných aplikací, které ulehčují každodenní život. Toho, že se nadějným startupům a aplikacím daří, si všimla i Evropská unie, která se rozhodla, že vloží do investičních fondů mnohem více peněz, díky čemuž tak rychle nedojde k vyčerpání kapacity. O jak velkou sumu se jedná?

Evropská unie v poslední době hlásí jednu novinku za druhou. Nejdříve se Brusel rozhodl, že od roku 2020 odebere peníze z fondů střední Evropě a dá je raději zemím, které se ocitají ve finanční tísni. Nyní se zase dostala na povrch informace, která sděluje, že Evropská unie přispěla či investovala do evropských investičních fondů miliardami korun, aby se více podporovaly startupy, které mají smysl.

Samozřejmě investice do fondu není bezdůvodná. Není to jenom proto, že startupy jsou na vzestupu a že se do nich investovat skutečně vyplatí. Hlavním důvodem investice je zmenšit rozdíl mezi Spojenými státy a Evropskou unii.

Kolik se investujte do podílových fondů?

Otázkou je, kolik se bude do podílových fondů investovat. Podle všeho se unie rozhodla investovat do investičních fondu zhruba dvě a půl miliardy eur, což je v přepočtu zhruba 65,7 miliardy korun, a to už není malá suma peněz.

Investiční fond získal od Evropské unie už 407 milionů eur, navíc chce ještě vybrat od investorů kolem dvou miliard eur.

Do jakých firem budou peníze investovány?

Otázkou je, do jakých konkrétních firem se peníze investují. Z informací vyplývá, že se má podpořit především energetika, věda, zdravotnictví a taky digitální služby. Jenom díky tomuto investování se přiblížíme americkému trhu, který je nyní zhruba šestkrát větší než náš český trh.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.