Investice do kryptoměny

Kryptoměny na sebe upoutaly pozornost zejména v roce 2020, kdy koncem roku vyskočily ke svým rekordním hodnotám. V roce 2021 doslova jejich vrchol. Rok 2022 byl rokem recese a pochopitelně nebyly kryptoměny ideálním aktivem. Co přinese rok 2023? Uvidíme. Jejich držitelé se tak radovali z opravdu štědrých vánočních svátků, které se nesly v hojnějším duchu. Poté však přišel velký propad. Bitcoin i řada jiných kryptoměn se dotkla svého minima, což ale znásobilo zájem investorů. Patříte také mezi ně? Prozradíme vám, jak taková investice do kryptoměn probíhá a budeme vašimi parťáky na cestě k vysněnému bohatství.

V rámci našeho investičního poradenství pomůžeme s koupí kryptoměn, ať už se jedná o Bitcoin, Ethereum, Litecoin nebo Cardano. Než ale vložíte naspořené úspory do této virtuální měny, řádně se s nimi seznamte.

Co je to kryptoměna?

I když se dnes o kryptoměnách píše na nejednom portále či sociální síti, přesto stojí za zmínku jejich definice. Jedná se o digitální měnu, kterou reálně nedržíte. Přesto se jedná o jeden z převratných vynálezů posledních let. Uschované je máte ve svých online peněženkách, případně u spolehlivých brokerů nebo na svých hardwarech.

Co je to Bitcoin?

Dnes rozeznáváme rovnou několik kryptoměn. Stále tou nejznámější a také nejdražší je Bitcoin. Mluvíme o vůbec první kryptoměně na světě, která, dá se říct, položila základ tomuto světu. Je postavena na principu decentralizace čili nemůže být nejen regulována, ale ani ovlivňována žádnou vládou. Dokonce ani samotným tvůrcem. Mimochodem, nikdo ve skutečnosti neví, kdo za ní stojí. Tvůrce dodnes vystupuje pod pseudonymem.

TIP: Možnost jak investovat do kryptoměn

Bitcoin je středem pozornosti mnoha investorů. Pokud se o něj zajímáte také, neměli byste dlouho lelkovat, jelikož existuje pouze omezený počet kusů, který lze vytěžit. Tvrdí se, že konkrétně lze vytěžit pouze jedenadvacet milionů kusů. Aktuálně je vytěženo něco kolem osmnácti a půl milionu kryptoměny čili se pomalu, ale jistě blížíme do finiše.

Jak investovat do kryptoměn?

Kryptoměnový svět je poměrně rizikový podobně jako akciový trh. To znamená, že bychom k samotnému investování měli přistupovat s chladnou hlavou a rozvahou. Rozhodně nevkládejte do žádného druhu virtuální měny veškeré své finance, ale zaměřte se pouze na volné peněžní prostředky, abyste předcházeli existenčním potížím.

Pokud chcete úspory, které doposud bez zvýhodnění stráží keramické prasátko, investovat právě do kryptoměn, najděte vhodnou platformu. Zatímco některé nabízí koupi virtuální měny i její následné úschovy, u jiných potřebujete mít zřízenou vlastní peněženku.

Zajímavost: Aktuality ze světa kryptoměn

Až budete mít nalezenou tu správnou platformu pro vás, pusťte se do průzkumu čili zvažte, zdali je nákup kryptoměn pro vás tím pravým. Existují totiž i kryptoměnová ETF či kryptoměnová CFD a opce.

Jak investovat do Bitcoinu?

Investice do Bitcoinu je velmi intuitivní a nemusí být na první pohled snadnou záležitostí. Pokud si najdete vhodnou platformu k obchodování, pak jen vložíte volné peněžní prostředky a nakoupíte požadované množství virtuální měny (může se jednat pouze o její zlomek, není nutné nakupovat po kusech). Vše zjednodušeně řečeno. S nákupem Bitcoinu souvisí ověřování identity, vytvoření elektronické peněženky, pochopení obchodní platformy a podobný postup jako při nakupování akcií.

Investice do kryptoměn 2021: má to smysl?

Po roce 2020, kdy kryptoměny obecně zaznamenaly obrovský boom se nabízí otázka, jestli se na podobná maxima ještě někdy dostanou čili jestli má investice do kryptoměn 2021 smysl i v současné době. Pravdou je, že kryptoměna je (podobně jako akciové tituly) jako houpačka – jednou je nahoře, jednou dole. Ovlivňuje ji mnoho faktorů, včetně Elona Muska, který s ní hýbe podle své libosti. Stále se ale jedná o investici zažívající obrovský boom, jenž jen tak nepoleví. Zejména, pokud se s ní začne platit i na velkých portálech, jako je Amazon.

Vezmeme-li v potaz, že se kryptoměny stávají stále větší částí světa a že je začínají brát vážně mnohé státy, lze očekávat, že svá maxima jednoho dne překonají. Člověk investující právě do virtuální měny by se měl obrnit především trpělivostí a vytrvalostí.

Rád bych upozornil, že v případě kryptoměn se nejedná tolik o investici, ale přirovnal bych to ke spekulaci spojenou s jízdou na horské dráze. Určitě se nejedná o uložení finančních prostředků do bezpečné investice. Část investorům však tento adrenalinový prvek v investování chybí a vyhledává ho.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra