Investice do výroby české whisky se vyplatila. Stáčí se desetitisíce láhví

Česká republika je typická výrobou alkoholického nápoje zvaného pivo. Když se v zahraničí mluví o České republice, mluví se zásadně o pivě, jelikož jsme opravdu chmelová velmoc. Na mnohých místech se však začalo v souvislostí s Českou republikou mluvit také o whisky. Whisky je v současné době velice drahý alkohol, který neumí pít všichni. Vyrábí se jen na málo místech na světě, mnozí výrobci totiž nemají s výrobou whisky zkušenosti. Při vyřčení slova “whisky” se lidem automaticky vybaví spíše skotská whisky nebo irská whisky, případně americká whisky. Někoho však napadne česká whisky, která se těší z velkého úspěchu.  

Jak jsme zmínili, existuje mnoho výrobců alkoholu, kteří se výrobě whisky straní, jelikož nemají s výrobou tohoto alkoholického nápoje mnoho zkušeností. Před dvanácti lety se však rozhodli v Třebíči zkusit vyrábět whisky, i když si nebyli výrobou plně jistě. Zkrátka investovali čas a peníze, aby se pokusili proslavit Českou republiku i jiným alkoholickým nápojem, než je pivo. V Třebíči si uvědomili, že výroba piva a vína toho má opravdu mnoho společného, proč tedy nevyrábět pravou českou whisky? A tak vznikla Trebitsch odl town distillery, tedy oficiální značka, za níž stojí česká whisky.  

O české whisky 

Česká whisky je vyráběna z nejkvalitnějších místních surovin, následně se ukládá do speciálně a vlastně vyrobených dubových sudů. Svou popularitu získala pravá česká whisky hlavně díky tomu, že se jedná o takzvanou single malt whisky, tedy o takovou, při jejíž výrobě je použitý pouze jeden jediný slad. Drtivá většina světových whisky se míchá z několika druhů whisky, nazývají se blended whisky.  

České whisky se nadmíru daří 

Člověk by možná řekl, že se české whisky nebude tak dařit jako ostatním whisky na světě, ale není to tak. České whisky se opravdu daří, vždyť za deset let se stočilo půl milionu lahví. Jen vloni se stočilo více jak dvacet tisíc láhví. Letos to má být podle předpokladů rovnou třikrát tolik.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.