Investice do zlata jsou jistota už mnoho let  

Zlato je nejcennější kov na světě. Krásná barva, symbol bohatství a slávy, králů a nadřazenosti. Ve skutečném světě je ale zárukou udržitelné hodnoty a investice do něj představuje jistotu, o které si s jinými komoditami můžete nechat jen zdát.  

Zlato, zlato  

Zlato představuje konzervativní způsob investice. Jeho výnosnost není vysoká, ale na druhou stranu stabilní a téměř neměnná. Už několik let se drží těsně pod pěti procenty. To mnoho komodit potvrdit nemůže.  

Další výhodou je, že můžete investovat už od pěti set korun a po pěti letech se budete těšit ze stogramové cihličky zlata. Pokud jste ale začátečník a chcete dát peníze do oběhu, protože na běžném nebo spořícím účtu kvůli inflaci ztrácí na hodnotě, je lepší svěřit je do rukou etablovaných společností, které budou investovat pravidelně. Klientů mají mnoho, peníze se točí a výnos pro zákazníky je o to větší.  

Na dva způsoby  

Investice do zlata patří dlouhodobě k těm nejoblíbenějším. Není se čemu divit. Je to záruka udržení hodnoty a ochrana peněz a majetku.  

Burza  

Se zlatem je to stejné jako u všech jiných komodit. Vstoupíte na trh a za vlastní finanční prostředky nakoupíte zlato. Pak jen sledujete, jak se situace vyvíjí, prodáváte, pořizujete další, obratně reagujete na všechny proměny. Výnosné, ale značně riskantní. Možná je zlato stabilní a nevyžívá se v náhlých propadech nebo strmém stoupání hodnoty, ale tento svět je spíš pro ostřílené dravce. Pokud tedy nevyužijete služeb specializovaných společností a profesionálů, kteří odvedou značnou část práce za vás.  

Svitky a mince  

Je to oblíbený způsob, jak s poměrně nízkou počáteční investicí získat zlato, které časem prudce zvýší hodnotu. Mince mnohonásobně. Do oběhu jde v rámci jedné šarže jen omezené počet kusů a jakmile se vyprodají, cena začne stoupat. Jen je třeba dávat pozor na padělky, kterými se to na tuzemském trhu jenom hemží. Investiční zlato definuje zákon a každá cihlička musí splňovat parametry ohledně tvaru, specifického čísla, hmotnosti, ryzosti a označení výrobce.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.