Investoři se zlobí na Teslu. Prý podvádí a ovlivňuje cenu akcií. Co je na tom pravdy?

Tesla je sice inovativní společnost vyrábějící inovativní vozy, ovšem každý také ví, že se jedná o společnost, která nemá dostatek financí. Neustále se však rozvíjí a rozšiřuje, zarážející tedy je, kde na to peníze bere. Od investorů to však dávno není. V nedávné době se ukázalo, že Tesla měla údajně podvádět, zásadně prý měla ohrožovat cenu akcií. Investoři tak žalují automobilku a zatím není jisté, jak tento spor, který strhnul obrovskou pozornosti médií, dopadne.

Nedávno se na světlo světa dostala informace, která upozorňovala na to, že došlo k převodu Tesly z veřejně obchodovatelné společnosti na soukromou společnost. Musk následně naznačil, že má k dispozici finance pro vyplacení stávajících investorů, kteří mají zájem o zbavení se svých akcií. Nabídl konkrétně 420 dolarů za jednu akcii, ovšem v době koupě akcií se akcie koupila minimálně o dvacet procent víc. Kdyby se podařilo Muskovi akcie prodat za velmi nízkou nabízenou cenu, hodnota společnosti by rázem vzrostla, a to o dvaasedmdesát miliard. A najednou by bylo na zaplacení všeho, co Tesla splatit potřebuje.

Jenže hned po tomto prohlášení začaly akcie obrovsky růst, což nepotěšilo investoři, kteří si mysleli, že ceny akcií rapidně klesly. Musk tedy podal nepřesné informace jenom proto, aby vyvolal paniku na trhu a akcie dostal do svých rukou.

Nepřišlo žádné vyjádření ani vysvětlení, tak Tesla byla zažalována

Investoři se tak rozhodli pořádat Teslu o vyjádření. Přece jen se rozhodla podvádět a nakoupit akcie od investorů za cenu, za kterou by výrazně prodělali. Jenže vysvětlení se nikdo nedočkal. ElonMusk se raději nevyjadřuje, a tak se rozzlobení investoři, které se snažil převést, rozhodli pro podání trestního oznámení za porušení zákona o cenných papírech, umělém navýšení ceny a o uvedení investorů v omyl.

Vyšetřování potrvá nejspíše dlouho

A jelikož se do vyšetřování připojí i Komise Spojených států amerických pro cenné papíry a burzu, vyšetřování nebude rychle smeteno ze stolu, ale bude nejspíše hodně dlouhé.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.