Jak to bude s hypotékami dál aneb blízká budoucnost

Ve světě hypoték se letos zaznamenaly obrovské změny. K těm největším změnám patří ostatně to, že se změnila pravidla pro získání hypotečních úvěrů. Lidé už nemohou dosáhnout na devadesátiprocentní hypotéku, k mání je jen osmdesátiprocentní hypotéka. I když se všude píše, že je doslova nemožné získat hypotéku, nejedná se o nic strašného. Nemusíte věřit všemu, co se kde píše. Ano, získat hypotéky bude trochu složitější a musíte splňovat určitá pravidla, ale není to nic nereálného. Na své bydlení si dosáhnete, tedy pokud nebudou hypotéky zdražovat jako doposud.

A bohužel tomu se nevyhneme. Největším problémem nebudou pravidla, která musíme splňovat, tím největším problémem bude naopak to, jak drahé hypotéky budou. Jelikož jsou hypotéky dnes velké téma, už se ví, jaká bude budoucnost na hypotečním trhu.

Podle všeho by mělo dojít k rapidnímu zdražení hypoték. Už nyní jde krásně vidět, že hypotéky bohužel zdražují, a to enormně. V blízké době se očekává i růst úrokových sazeb.

Jak vysoká je nyní úroková sazba?

Zatímco donedávna jsme se potýkali s hypoteční úrokovou sazbu pohybující se okolo dvou a půl procent, nyní se hypoteční sazba zvedla na 2,66 procent. A tím se bohužel nekončí, úroková sazba by se měla i nadále zvyšovat.

Lidé jsou si toho moc dobře vědomi, a tak se pouští do hypoték stejně po hlavě, jako to dělali v září, než přišla přísnější pravidla. Letos v říjnu si podle statistik lidé sjednali hypotéky v největších objemech v porovnání s uplynulými měsíci.

Jak to bylo s hypotékami během října

Jak jsme zmínili, během října si lidé půjčili enormní množství peněz na své bydlení. Pro hypoteční úvěr si přišlo více jak deset a půl tisíce klientů, což je v porovnání s měsícem září nárůst o jedno a půl procenta.

Objemy vzrostly také, vzrostly na čtyřiadvacet miliard korun. To je o více jak tři a půl miliardy více než v září.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.