Jaká aktiva jsou nejvýhodnější? Aneb do čeho investovat, aby peníze začaly vydělávat

Pokud toužíte po vlastím příbytku, pokud chcete mít dům, za kterým by se vaši sousedé otáčeli, nebo pokud jen chcete jet na vysněnou dovolenou do zahraničí, měli byste dovolit svým penězům, aby vydělávaly pro vás. I když si možná říkáte, že investování je nebezpečné, není to tak nebezpečné, jak se to na první pohled jeví. V případě, že chcete mít hodně peněz, měli byste udělat vše proto, aby vám peníze začaly vydělávat. A my vám poradíme, do čeho investovat, aby peníze opravdu vydělávaly.  

Nejvýnosnějším aktivem jsou akcie 

Pokud hledáte něco opravdu výnosného, měli byste uvažovat nad akciemi. Podle mnoha odborníků jsou právě akcie to nejvýnosnější aktivum, na jaké můžete ve světě investování narazit. Pamatujte na to, že se jedná o dlouhodobé investování, ale samozřejmě někdy se stane, že akcie prodáte záhy po jejím odkoupení.  

Bezpečné jsou dluhopisy 

Jestliže ale nestojíte o riskantní investování, měli byste zvolit investování do dluhopisů. Jedná se o bezpečné investování, ovšem bez většího zisku. Na to ostatně pamatujte v případě investování – vysoké zisky nebudou z bezpečných investic. Čím rizikovější investice to je, tím vyšší zisky můžete očekávat. I proto jsou nejvýnosnějšími aktivy právě akcie, u nichž člověk nikdy neví, jak to s nimi bude následující den.  

A co podílové fondy? 

Pokud jste se již zajímali o investice, možná jste narazili na podílové fondy, které jsme doposud nezmínili. A tak se možná ptáte, jak je to s podílovými fondy, co podílové fondy? Podílové fondy jsou o něco bezpečnější než klasické akcie, jedná se o méně rizikový fond, jelikož v tomto případě nesázíte všechno na jednu jedinou kartu. V podílovém fondu můžete mít rovnou několik akciových titulů, tudíž když jedna akcie půjde se svou hodnotou dolů, rázem druhá akcie půjde se svou hodnotou nahoru. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.