Jaké akcie patří k nejdražším? 

Nakupování akcií patří k výdělečným činnostem, pakliže se investor o akciový trh zajímá, co nejvíce může. V takovém případě (tedy v případě pozitivního scénáře) si může velice brzy dovolit investovat nejen do levnějších akciových titulů, ale může také sáhnout k nejdražším, které burza nabízí a které slibují i mnohdy zajímavější zisky. Pojďme si prozradit, jaké akcie patří k nejdražším? 

Není to o Berkshire Hathaway 

Mezi investory se traduje, že nejdražší akciové tituly vlastní společnost Berkshire Hataway, kterou má na svých bedrech nejznámější a dnes také jeden z nejuznávanějších investorů Warren Buffett. Jenže ani „věštec z Omahy” není na první místě tohoto pomyslného akciového žebříčku, i když áčkové akcie zmiňované společnosti dosahují opravdu obrovských výšin.  

Kupodivu tato společnost je až na místě třetím, přeběhly ji akcie z Latinské Ameriky, jejichž hodnota dosahuje neuvěřitelných 2 milionů. Čili pokud byste si chtěli koupit jednu akcii níže uvedených firem, musíte mít alespoň 2 miliony na účtu.  

Znáte společnost Bolsa de Comercio de Santiago? 

A jaká je ona společnost, která se pyšní tak rekordně drahými akciovými tituly? Je to společnost Bolsa de Comercio de Santiago, která je chilskou burzou cenných papírů. Druhé místo si připisuje argentinská společnost Mercado de Valores Argentina, která je, dalo by se říct, její krapet levnější kolegyní.  

Člověku možná vyvstává v hlavě otázka, proč jsou jednotlivé tituly tak drahé. Když se však podíváte z dlouhodobého hlediska na ony společnosti, rázem je otázka zodpovězena. Počet akcií na trhu firem je velmi malý. Jedná se totiž o jakýsi pozůstatek z dob, kdy cenné papíry měly výhradně brookerské společnosti. Mluvíme tedy o jisté raritě, která se už jen tak nevidí. A to samozřejmě zvyšuje hodnotu společně s vysokými zisky společnosti.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.