Jaké jsou mínusy investování do zlata?

Pokud toužíte své úspory investovat, většinou se zajímáte o to, do čeho se vlastně nejlépe investovat dá. V současné době se dá nejlépe investovat hned do řady věcí, ale velice probíranou investicí je zlato. To totiž nabírá na své hodnotě. Ovšem řada investorů se zlata jako takového doslova bojí. Je to proto, že si myslí, že je to komodita jako každá jiná, ale pletou se. Zlato je komodita odlišná od jiných.

Je to tím, že se současné době jsou komodity brány tak, že se dávají do výroby, zpracovávají se a tím vlastně ztrácejí na své hodnotě. Poté jsou dány ke konečnému spotřebiteli. Ovšem zlato je jiné – zlato se sice také dává do výroby, ale není během výroby znevýhodněno. Navíc zlato se nespotřebovává jako jiné komodity, proto je nutné mít na mysli to, že nedochází k znehodnocení a ke snížení ceny.

Ovšem i zlato má své mínusy, na které bychom měli brát ohled, pokud se do zlata rozhodneme investovat.

1) Při nákupu se zaplatí víc

Sice si můžete díky zlatu výrazně polepšit, ale na druhou stranu už samotný nákup zlata vás přijde poměrně draze. Zlatem se zabývá celá řada agentur, které ovšem nenabízí zlato zrovna zadarmo. Současná cena se pohybuje o něco níže než cena kupovaných cihel. Je to dáno hlavně tím, že prodejce musí dbát a následně reagovat na možné výkyvy. Zlato se opravdu hodně vykyvuje v rámci celosvětových cen, proto je nutné mít rezervu.

2) S pravidelným výnosem nepočítejte

O zlatu se mluví jako o komoditě či investici, která vám přinese velké zvýhodnění – někdy dokonce tři až deset procent. Ano, zlato vám skutečně takový výnos přinést může, ale musíte mít na paměti, že to není pravidelné. Výnosy ze zlata jsou spíše nepravidelné, proto na to při investování dbejte.

3) Neprodávejte je, bude vás to jenom stát

Když už se však rozhodnete do investování do zlata, nikdy je neprodávejte, protože vás to může přijít jenom mnohem dráž. Může vás to totiž stát jenom náklady navíc. Raději se spokojte s nepravidelnými výnosy. Kdo ví, jak nás zlato v budoucnosti překvapí.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.