Má smysl svěřit své investice druhým? 

Investice vládnou světu, každý by rád propůjčil peníze něčemu, co mu do pár měsíců vydělá dvakrát tolik. Ne vždy je to ale tak jednoduché, ne každý se v této oblasti orientuje, ne každý má na ni lokty, hroší kůži a čas. Oslovte firmu, která bude pracovat za vás.  

Jednotlivec  

Finančních poradců je tolik, že byste je mohli vybírat půl roku a stále byste nebyli u konce. Každý se zaměřuje na něco jiného, má různé zkušenosti i postupy. Musíte se spoléhat na svou intuici a reference klientů před vámi. Na jedné straně vám může poradit, jak se ve světě investic orientovat a pokud budete chtít, tak vezme správu za vaše peníze na svá bedra, ale není to příliš časté. Finanční poradce vám sjedná pojistku a provede vás kolotočem při vyřizování hypotéky, ale na investice jsou tu firmy a speciální platformy.  

Profesionálové  

Pokud chcete své investice někomu svěřit, je specializovaná firma ideální. Peníze budou pod neustálým dohledem a zároveň nepřijdete o individuální přístup, lidský kontakt a nonstop podporu. Na druhou stranu nesmíte zapomenout, že za takové služby se platí paušálně každý měsíc nebo procentem z výnosů. Zatímco investice mohou stagnovat, poplatky nepočkají a může se klidně stát, že se dostanete do mínusových hodnot.  

Platformy  

Většina transakcí se přesouvá do online prostoru. A investice pochopitelně nevybočují. Je to rychlé, intuitivní a bezpečné. Investiční platfomy na sebe přebírají značnou část odpovědnosti a obchodují s vašimi penězi. Nad vším ale máte dohled a jste pravidelně informováni, abyste mohli zasáhnout. Na výběr je z mnoha variant, většina z nich je kvalitní a není třeba bát se podvodu. Vsadíte na klasiku jako je Portu, Fondee, Indigo, Finax a Fumbi nebo dáte šanci méně známým, které místo na trhu a spokojené uživatele teprve hledají. Nemusíte se orientovat jen podle názvu, pročtěte si podmínky a svěřte peníze do rukou těch, kteří ve vás vzbuzují důvěru a pocit, že bude o vaše investice dobře postaráno.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.