Méně známé značky platebních karet, s nimiž se setkáte hlavně v zahraničí

Platíte často platební kartou? A víte, jakou značku platební karty máte? Pokud si nejste úplně jistí, pravděpodobně si půjdete kartu ihned zkontrolovat. U nás v České republice se setkáme převážně se dvěma značkami platebních karet, a sice se značkou Visa a se značkou MasterCard. Jedná se o nejběžnější a nejvíce se vyskytované značky platebních karet, které jsou u nás zároveň nejznámější. Ve světě se však můžete setkat také se zcela jinými značkami platebních karet. Víte, jaké značky platebních karet jsou v zahraničí dohledatelné? 

I když ne každý má ve své peněžence platební kartu, najde se mezi námi vícero lidí, kteří kartu mají. Jenže drtivá většina z nás, vlastníků platebních karet, by dokázala vyjmenovat jenom výše uvedené značky platebních karet. Ostatní značky by se vyjmenovat nedokázalo. Proto prozradíme méně známé značky platebních karet, s nimiž se v zahraničí pravděpodobně setkáte.  

Amex 

Znáte platební karty značky Amex? Jedná se o zkratku pro American Express kartu, která se u nás nevydává, a to především proto, že byste s ní mohli mít problém u nás zaplatit. V zahraničí s touto kartou však problém mít nebudete, i proto se v zahraničí naprosto běžně vydává.  

JBC 

Už jste někdy slyšeli o značce platebních karet, která by se jmenovala JBC? Možná ne. Opět je to tím, že se u nás takové karty nevydávají, tato značka u nás na finančním trhu nemá své místo. JBC je zkrátka pro Japan Credit Bureau. V zahraničí byste se však se značkou setkali naprosto normálně. U nás se maximálně setkáte s pár místy, kde se touto kartou platit dá. Jsou to především hotely nebo obchody, které se specializují jen a pouze na zahraniční klientelu. 

Diners Club 

Další u nás méně známou značkou platebních karet je značka Diners Club. Jedná se o vůbec první firmu na světě, která začala vydávat platební karty. Diners Club však vydává jen své vlastní karty čili karty pro koncové zákazníky. Není to jako Visa nebo MasterCard, které vydávají platební karty pro různé banky. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.