Naše dluhopisy zdražují – proč?

Na dluhopisovém trhu aktuálně dochází k řadě novinek, nad kterými je třeba se pozastavit. Většinou se jedná o takové novinky, které se týkají úspěšného prodeje dluhopisů jiným zemím, díky čemuž se tak země dostanou z dluhů nebo díky čemuž se pomůže rozvojům mnoha společností. Mezi žhavé novinky však patří také to, že české státní dluhopisy neustále zdražují. Jen nikdo neví proč. Nebo už se hlavní důvod zdražování ví?

O České republice se už dávno ví, že neustále zdražuje. Ať už to jsou ceny potravin nebo ceny jiných života potřebných věcí. Jen benzin zlevňuje. Další, co zdražuje, jsou však například dluhopisy. Asi je to proto, že naše budoucnost je poměrně nejistá po nedávném ukončení intervencí. Musí se tak nějak krotit poptávka zahraničních investorů a spekulantů. České dluhopisy v nedávných letech netáhly tak jako nyní. Hlavně to bylo kvůli úroku, který však i teď neustále roste.

Kdy jsme zaznamenali největší růst?

Největší růst cen dluhopisů jsme zaznamenali hlavně za minulé týdny, které přinesly zdražování až o polovinu. Donedávna nebylo nikomu jasné, proč se tak šílen zdražuje, ale teď se to už ví. Má to dvě strany – takzvaný rub a líc.

Proč se začalo zdražovat? A bude zdražování pokračovat?

Z jedné strany je to hlavně o nejistotě zahraničních spekulantů, kteří se bojí dalšího vývoje koruny po konci intervencí. Na druhé straně je to však samotné portfolio hlavního manažera Consequ. Může za to však i nulový zájem, který je ze strany domácích investorů. Tento trend tento nulový zájem jenom posiluje.

Nicméně jak to bude dál s našimi dluhopisy a se stále zdražujícími cenami všeho, co se v Česku prodává, to ukáže jenom čas. Zatím však nemůžeme mít na očích růžové brýle a nesmíme jenom očekávat dobré či lepší časy, abychom pak následně při dalším zdražování čehokoliv nebyli zklamaní a naštvaní.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.