Netflix vydal dluhopisy!

Do světa investic se žene v poslední době kdekdo. Je to možná z toho důvodu, že chce každý zbohatnout, každý chce být finančně svobodný, aby si konečně mohl dopřát život podle vlastního gusta. Pokud i vy toužíte po velkém bohatství, možná byste se právě vy mohli vrhnout do světa investování – vždyť právě tento svět vám nabízí zvýhodnění vašich stávajících úspor. Pokud se však bojíte, možná byste mohli začít obyčejným dluhopisy. Ty jsou nejvíce bezpečné a vydává je kdejaká společnost – dokonce i Netflix.

Určitě znáte firmu Netflix. Jedná se o dneska o největší službu, která se zaměřuje na streamování filmů a seriálů po celém světě. Netflix se taky podílí na financování mnoha zajímavých filmových snímcích. Bohužel se však na těchto snímcích podílí jenom skutečně finančně a tomuto chce nyní tato firma zamezit. Rozhodla se tedy, že se vydá na svět dluhopisů – vydá dluhopisy na vlastní produkci.

Firma se chce na tvorbě filmů podílet, nechce jen financovat

Doposud byla firma Netflix jenom jakousi pokladničkou, kterou si filmaři rozbijí, když chtějí natočit nějaký snímek. Jenže s tímto chce společnost skoncovat – chce se na filmech přímo podílet, proto se rozhodla, že vydá emisi desetiletých dluhopisů, které budou vynášet skoro pět procent ročně (konkrétně a přesně 4,875 procent ročně).

Firma se tak rozhodla začít se sama financovat a rozhodla se proto využít právě dluhopisy. Ty vyšly ze všech možností nejlépe, byly to nejpřijatelnější řešení, jak přijít k penězům navíc. Pojďme se však podívat na to, jak takové emise společnosti Netflix budou vypadat.

Emise činí 1,6 miliardy dolarů, což je v přepočtu nějakých pětatřicet miliard korun. To by mělo pokrýt zhruba čtvrtinu nákladů}a vlastní filmovou a seriálovou tvorbu, kterou chce firma rozjet právě v tomto roce. Podle všeho chce letos firma vydat více jak osmdesát filmů, do nichž bude investovat více jak osm miliard dolarů.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.