Ochrana majetku nebo ochrana zdraví? Majetek vítězí!

Máme za sebou půl rok tohoto roku, což znamená, že se v poslední době konají nejrůznější průzkumy a srovnávání, které se pojí se statistikami z loňského roku. Toto dotazování se a tyto průzkumy se týkají mnohých zajímavých věcí – například toho, jestli se Češi nebojí půjčovat si na vzdělání svých dětí nebo jestli je jim ochrana majetku cennější než ochrana svého zdraví. Konkrétně u průzkumu o ochraně majetku a zdraví se dospělo k velice překvapivým výsledkům.

Život máme jenom jeden – část lidí je si toho vědoma, ale pro druhou část lidí je to naprosto nepodstatná informace. Podle aktuálních informací si většina českých domácností více cení svého majetku, než svého zdraví a života. Ochranu majetku tak upřednostňuje před ochranou zdraví. Pojištění majetku tak značně vede před zdravotním pojištěním. Dokonce každá třetí česká rodina nemá pojištění ani jedno.

Kolik za takové pojistné platíme? A jak je to ve srovnání s Evropskou unií?

To, že Češi si raději dbají o svůj majetek a chrání si ho pojištěním, ukázala i informace, která říká, že Češi jsou v dnešní době ochotni utratit za své zdravotní pojištění maximálně 6 tisíc korun za rok. V Evropské unii si však v průměru lidé dbají o své zdraví více, kdy jsou ochotni utratit ročně i přes 26 tisíc korun. Za pojištění domácnosti se utrácí mnohem, mnohem více.

Má na pojištění majetku vliv i hypotéka?

Pokud rodiny splácejí hypoteční úvěr, většinou dbají o svůj majetek i zdraví mnohem více a nebojí se obou pojištění. Číselně by se to dalo vyjádřit asi takto – čtyři pětiny lidí mají sjednanou životní pojistku, tři čtvrtiny respondentů mají i pojištění majetku.

Jestliže se ptáte, proč má hypotéka takovou moc, že donutí lidi k oběma pojištěním, pak je to jakási jistota či možná obava, že i v případě zdravotních problémů se bude moct splácet hypotéka.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.