Peníze uložené v nemovitostech. Fungují i v dnešní době? 

Každý člověk nakládá se svými úsporami jinak. Někdo je má uložené na bankovním účtu, jiný obchoduje na burzách, další kupuje nemovitosti a nechává peníze růst právě tam. Pravda, tento způsob je ověřený časem. A funguje i v době, kdy se ekonomice příliš nedaří.  

Průzkum trhu  

Ne každý má miliony, aby si koupil rovnou desítku bytů a začal je pronajímat. A nic takového se ani neočekává. S omezeným rozpočtem musí být člověk obezřetný a bedlivě rozmýšlet o tom, do čeho peníze investuje. Může se to zdát jako nesmysl, ale na trh s nemovitostmi mohou vstoupit skoro všichni. Stačí vytipovat ty správné nabídky a nepromarnit žádnou příležitost. To je celé.  

Ano, nejlepší je vzít úspory, oslovit realitní kancelář nebo si najít hotový projekt a nemovitost koupi za hotové. Pak stačí už jen zápis na katastru nemovitostí a o nic víc se starat nemusíte. Nájem, smlouva a peníze se sypou. Takhle jednoduché to ale většinou nebývá. Běžně člověk nenosí v kapse pět milionů, aby ukázal a koupil. Pokud disponuje mnohonásobně menším rozpočtem, máte na jednu stranu omezené možnosti, na druhou se vám otevírá trh s domy a byty, které na sobě sice mají skvrnku, ale jsou za zlomek ceny. A s trochou péče mohou být mnohem výnosnější než nové nemovitosti.  

Zkuste zapátrat po domech v exekuci nebo rovnou v dražbě. Kupte jen díl domu a nárokujte si práva. I tak se to dělá, když nemáte peněz na rozhazování. Na to často stačí jen pár stovek tisíc korun.  

Vybírejte pečlivě  

Pravda je totiž taková, že nemovitosti téměř nikdy neztrácí na hodnotě. Bydlení je nedoceněná komodita, která bude mít vysokou cenu vždy. Rok od roku je situace lepší a domy a byty výnosnější. A je úplně jedno, jestli se jedná o chalupu na horách, z půlky rozpadlou stodolu, stavební pozemek, nebytové prostory, mezonet, ateliér, loft na bulharském pobřeží nebo zapomenutou roubenku v Srbsku. Stále ale mějte na paměti, že nekupujete nový potah na křeslo, ale dům. Místo, kde byste mohli bydlet, kde byste mohli prožít značnou část života.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.