Předschválená výše půjčky není jistota 

Jedna věc je částka, kterou požaduje klient banky, druhá předschválený limit, který mu instituce ráda půjčí bez zbytečných formalit. Vypadá to jednoduše, ale není radno se na to spoléhat.  

Úvěr není zlo  

Každý si občas potřebuje půjčit. Některé výdaje jsou ale tak vysoké, že není možné pokrýt je z běžného příjmu. Není to nic špatného, za co by se člověk musel stydět. Pokud poctivě splácí a dodržuje všechny podmínky, aby se nevystavil zbytečnému riziku a možným postihům, je všechno v pořádku.  

Představte si modelovou situaci, kdy vám dva roky v kuse chodí na běžný účet po třicet tisících, pracovní smlouva je podepsaná na dobu neurčitou, pětinu mzdy si odkládáte na spoření a nejsou z ní strhávány žádné zákonné srážky, nevyužíváte kontokorent ani úvěrové produkty u jiných bank, nikdy jste nebyli ve zpoždění s úhradou paušálu za telefon a nemáte dluhy an sociálním ani zdravotním pojištění. Tak nějak vypadá ideální klient, který by měl bez větších problémů dostat půjčku nebo hypotéku. Pokud tedy banky uzná, že jste důvěryhodný, může vám sama od sebe vytvořit nabídku na půjčku s jasně daným limitem a splátkami a s těmito parametry – pokud na ně přistoupíte – nebudete muset podstupovat byrokratické kolečko dokazování.  

Všechno je jinak  

Je to ale jen teorie, mělo by to tak být. Mohou ale nastat komplikace, kdy banka situaci přehodnotí a budete muset dodat souhlas manžela, pokud jde o vyšší částku, účel nebo potvrzení z práce. Nabídka na předschválenou půjčku tedy není zárukou toho, že půjde všechno hladce a bez nadbytečného papírování. Je to jen jedna z možností a vidina snazšího řešení. Bohužel vrtkavá a nestabilní.  

Myslete také na to, že předschválenou půjčku není nutné čerpat v plné výši a je možné regulovat splátky i dobu čerpání. Od banky dostáváte pouze návrh, ten ale není závazný a je to jej ukázka toho, že vám aktuálně důvěřuje. Nic víc, nic míň.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.