Protiinflační dluhopis: co to je, a jak může pomoci chránit před vlivem inflace 

Když je inflace dvouciferným číslem, pak už stojí za to přemýšlet, co dělat s uloženými penězi. Inflace si totiž umí pohrát s nejrůznějšími ekonomickými ukazateli, jako je kurz měn apod. A z peněz, které jsou uložené, ukusuje nemalé částky. Vy tak na svém účtu máte tu stejnou nominální hodnotu, avšak koupíte si za ni mnohem méně. Před inflací se dá alespoň částečně ochránit, a to hned několika způsoby. 

Co s uloženými penězi? 

Nejhorší je nechat úspory jen tak ležet na běžném účtu. Ten je sice úročen, ale velice málo, takže příjem z úroku je zanedbatelný. Spořicí účty nabízí vyšší úrok, který vám může pomoci snížit dopad inflace, nikoli jej však zcela odvrátit. Investice do cenných kovů se považuje jako poměrně bezpečná investice, která je výnosná z dlouhodobého hlediska. Z toho krátkodobého je výhodou, že slouží jako uchovatel hodnoty peněz. A dokáže tak chránit peníze před inflací. Pokud máte úspor opravdu hodně, můžete investovat do nejbezpečnější investice vůbec: a tou jsou nemovitosti.  

A co protiinflační dluhopisy? 

Jedním z méně známých způsobů, jak bojovat proti inflaci, jsou také protiinflační dluhopisy. I když nerozumíte ekonomickým pojmům, jako jsou forwardy, volatelní směnný kurz apod., protiinflačním dluhopisům rozumět budete. Říká se jim taktéž Dluhopisy Republiky, emituje je Ministerstvo financí, a to pravidelně od roku 2018. Jsou velmi žádaným cenným papírem, obzvláště v době, kdy roste inflace. 

Opravdu se vyplatí? 

Na konci roku 2021 byla stanovena průměrná roční inflace 6,3 %. A to je také výnos, který můžete z protiinflačních dluhopisů získat – tento výnos je navíc osvobozen od srážkové daně (ta činí 15 %). To znamená poměrně vysoký výnos za nízké riziko. Dluhopisy jsou vystaveny na dobu 6 let. To je docela dlouhá doba, a tak se může stát, že své úspory sice uchráníte před inflací, ale nepřekonáte ji. A v konečném důsledku jsou tyto dluhopisy podobně výnosné jako stavební spoření se státní podporou. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.